Pátek, 29. března 2024

Antimonopolní úřad prošetří tendr Lesů

Antimonopolní úřad prošetří tendr Lesů
Po benzínu a plynu se chystá šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina k další akci: prověří tendry státních Lesů ČR.
Soukromé firmy si stěžovaly na neprůhlednost výběrových řízení, ve kterých jde o hospodaření se čtvrtinou všech lesů v Česku, až u premiéra. Největší firma oboru CE Wood tendr bojkotovala.
"Je to akutní případ, máme řadu stížností. Vyžádáme si nezávislý posudek, zda jsou Lesy veřejným zadavatelem, nebo ne. Pokud by se ukázalo, že jsou, pak bychom museli výběrová řízení zrušit," řekl Pecina HN v prvním velkém rozhovoru, který poskytl tisku po svém nástupu do funkce.
Lesy ČR totiž nepřistoupily na opakované požadavky firem vyhlásit tendry podle zákona o veřejných zakázkách. Hájily se jedním z předchozích oznámení antimonopolního úřadu, podle něhož veřejným zadavatelem nejsou. Pokud by jím byly, musely by například lesníkům povolit odvolání proti výsledkům výběrových řízení. Takové právo lesníkům zatím nedávaly.
"Záměr antimonopolního úřadu je pro nás naprostou novinkou. Ale vždy jsme požadovali, aby se Lesy příslušným zákonem řídily," uvedl Jiří Kořínek, ředitel asociace lesnických firem. Spokojena je i společnost CE Wood. "Od loňska tvrdíme, že Lesy jsou veřejným zadavatelem. Pokud budou příští tendry transparentní, rádi se jich zúčastníme," tvrdí viceprezident firmy Václav Šebek.
CE Wood si prostřednictvím advokátní kanceláře Radka Pokorného opakovaně stěžoval na postup státních Lesů i v Bruselu. "Podání tam máme od března, a pokud vím, bude je komise důkladně zkoumat," uvedl Pokorný.
Státní Lesy stále trvají na tom, že zakázky zadávají průhledně.
"Dostali jsme už jednou od antimonopolního úřadu dobrozdání, že zákon neporušujeme. Názor by se přece neměl měnit jen proto, že do čela úřadu usedne někdo jiný," stěžuje si mluvčí Lesů Lubomír Šálek. "Ale rozhodnutí úřadu se pak samozřejmě podvolíme."
Spory mezi státním podnikem a soukromými těžaři se táhnou již od předloni, kdy bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas prosazoval pro stát výhodnější obchod s dřívím. Na dřívějších smlouvách prý státní Lesy prodělávaly.
Lesy nechtějí zatím odhadovat, co by pro ně zrušení tendrů znamenalo. Každopádně by to ohrozilo práce v lesích.
Stejně jako jsou na zakázkách závislí soukromníci, ani státní firma si zdaleka vše nemůže udělat sama. "Nechci o důsledcích spekulovat, ale měl by si je uvědomit i antimonopolní úřad," říká Šálek.
Pecina tvrdí, že antimonopolní úřad chce být pod jeho vedením zcela transparentní, a prověření Lesů považuje za nezbytné: "I kdybychom nezrušili tendry, budeme šetřit, zda státní podnik nezneužívá svého dominantního postavení."


Problémy tendrů státních Lesů ČR

Lesy ČR, jedna z největších českých státních firem s majetkem zhruba 60 miliard korun, vyhlásily už dva tendry na lesnické práce pro soukromé firmy.
Firmy tendry kritizovaly jako neprůhledné, ale většina se do nich přesto přihlásila, protože je na zakázkách za desítky miliard korun existenčně závislá, zajistí jim práci na dalších osm let. Tendr bojkotovala firma CE Wood.
Pokud Pecinův úřad tendry zruší, ohrozí to hospodaření Lesů. Rozhodnutí může stát hlavu šéfa Lesů Vladimíra Blahutu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů