Pátek, 19. dubna 2024

Likvidace spotřebičů vázne i u sousedů

Likvidace spotřebičů vázne i u sousedů
Problém s likvidací elektroodpadu a nejasnosti s jeho financováním zaznamenávají výrobci a prodejci v celé Evropské unii. Základní euronorma, která platí od poloviny srpna, totiž ponechala jednotlivým státům možnost vlastní úpravy systému, jak postupovat.
Například na Slovensku zatím prodejci stále prodávají domácí spotřebiče zejména ze starších zásob. Na ty se recyklační poplatky ale nevztahují, takže ani ceny v obchodech zatím nestouply.
Nové výrobky sice poplatek obsahují, slovenské zákony ale prodejce nenutí uvádět, jak je veliký. Prodejci tak často dávají spotřebiteli jen informaci, že v ceně výrobku je zahrnuta cena za ekologickou likvidaci dříve vyrobených spotřebičů. "Uvádíme konečnou cenu včetně poplatku," souhlasí například referentka slovenské sítě elektroprodejen NAY Tatiana Onderková.
"Každá z 25 zemí EU směrnici interpretuje jinak," komentuje situaci Renate Augustynaková, vedoucí oddělení životního prostředí německého Sony.
Němci si dali dokonce čas až do 24. listopadu a teprve po tomto datu budou muset výrobci převzít odpovědnost za likvidaci odpadu. Jeho svoz ale až do března příštího roku budou muset financovat obce.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů