Pátek, 19. dubna 2024

Zdražují již i kamenné obchody

Zdražují již i kamenné obchody
Elektrovýrobky jsou v těchto dnech až o stokoruny dražší. Zákazníci si totiž v mnohých obchodech už připlácejí tak zvaný recyklační poplatek.
Z něj bude podle novely zákona o odpadech financován systém sběru a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů. Nejvyšší je tato ekologická daň u ledniček, a to 420 korun. Jen několikakorunový poplatek se naopak účtuje u mobilních telefonů.
Výrobci a dovozci elektropřístrojů mají podle novely odpadového zákona od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady na tento systém má pokrýt recyklační poplatek, který je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku a poslouží na likvidaci zboží vyrobeného do 13. srpna.
Navíc musí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po tomto datu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci, což zvýší cenu výrobků až o několik procent.
Recyklační poplatky začali od začátku září k cenám velkých a malých domácích spotřebičů účtovat klíčoví dovozci a výrobci sdružení v každém z pěti kolektivních systémů určených pro svoz, sběr a likvidaci starého odpadu.
"Naši členové už poplatky vybírají, pak nám je odvedou a my z nich platíme likvidaci starých elektrospotřebičů," říká ředitel kolektivního systému Rema David Beneš. Řada obchodníků ještě v první polovině září doprodávala staré zásoby, takže poplatky u cenovek těchto výrobků najdeme až v těchto dnech. "Viditelné příspěvky se už postupně objevují v obchodech," říká ředitel kolektivního systému Elektrowin Roman Tvrzník. Nejsou ale ještě na všech spotřebičích.
Jako první začaly poplatky zákazníkům účtovat internetové obchody. "Poplatek účtujeme hned od 1. září, kdy ho začali uvádět výrobci," říká mediální zástupce největšího internetového prodejce, firmy Internet Mall, Jakub Lohniský. Protože nemají sklady, nemohli se předzásobit.
Elektrovýrobky s poplatkem již prodává také například síť specializovaných prodejen Euronics. "Příspěvky na likvidaci historického elektrozařízení se v našich obchodech začaly objevovat poté, co jsme před několika dny doprodali staré zásoby. Nyní již kupujeme spotřebiče od výrobců s tímto poplatkem," říká mluvčí Euronicsu Bohuslav Komín. Naopak obchodní řetězec Tesco dosud prodává elektrospotřebiče bez recyklačních poplatků.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů