Sobota, 20. dubna 2024

Benefiční koncert vynesl Novému pralesu na Ještědu 11.600 korun

Benefiční koncert vynesl Novému pralesu na Ještědu 11.600 korun
LIBEREC - Benefiční koncert, který uspořádala o víkendu v kostele sv. Antonína Paduánského v Liberci Společnost přátel přírody, přispěl na nákup stromů pro Nový prales na Ještědském hřebeni částkou 11.600 korun.

"K této sumě je třeba ještě připočítat více než 120.000 korun, které nám darovali na rozvoj Nového pralesa členové bavorského Rotary clubu Ansbach," řekl Josef Bém ze Společnosti přátel přírody.

Myšlenku vytvořit na Ještědském hřebenu prales představili ochránci přírody loni v červenci. Společnost se tehdy rozhodla vykoupit od soukromého majitele sedm hektarů smrkového lesa a postupně ho chce přeměnit ve smíšený les a v budoucnu i prales. Pozemek se nachází ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Původně ho tvořil hustý mladý smrkový porost.

Část smrků musejí ochránci vyřezat a místo nich vysadí dřeviny jako buk, jilm či jedle tak, aby se složení dřevin přiblížilo přirozenému stavu. Prvních více než 500 stromů vysázeli dobrovolníci už loni na podzim, dalších 200 k nim přibylo letos. "Na podzim plánujeme výsadbu zhruba 10.000 stromků, navíc bychom plochu pralesa chtěli ještě rozšířit," řekl předseda společnosti Jan Korytář. Dodal, že veřejnost se bude moci do výsadby zapojit 22. října.

Přeměna smrkové monokultury na ještědském hřebenu na smíšený les by měla postupně umožnit návrat rostlin a zvířat, která tu žila původně. Záchraně ohrožených dřevin a lesů se přitom Společnost přátel přírody věnuje už přes deset let. Ekologové sbírají semínka a pěstují z nich nové sazenice ve vlastních lesních školkách.

Podrobnosti o projektu jsou na internetových stránkách www.novyprales.cz.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů