Čtvrtek, 28. března 2024

Stovky lidí se zúčastnily včerejší cyklojízdy Prahou

Stovky lidí se zúčastnily včerejší cyklojízdy Prahou

Evropský týden mobility v Praze včera uzavřela cyklojízda, kam Pražany pozvali organizátoři projektu Auto*Mat. „Přijelo přesně 333 cyklistů,“ říká mluvčí projektu Jan Bouchal. Cyklojízda podle něj měla být především apelem na automobilisty, ale i na vedení města, aby v pražské dopravě respektovali více také práva cyklistů a chodců jako rovnoprávných účastníků provozu.

 

Cyklojízdy se v Praze konají pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci. Jde o hromadnou jízdu městem pomalým tempem, která má za cíl upozornit na to, že i jízdní kolo je dopravním prostředkem, který je třeba brát v městském provozu vážně.

 

„V řadě částí Prahy je dosud jízda na kole spíše adrenalinovým sportem. Přitom tu jsou kilometry kvalitních cyklostezek, které ale často končí jaksi do ztracena,“ popisuje ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar vlastní zkušenost s cestováním po Praze na kole. „Cyklisté i chodci jsou v Praze často jakousi odstrkovanou Popelkou,“ doplňuje ho Jan Bouchal. Až na několik turisticky atraktivních tras v centru či v oblastech jako je vltavský břeh mezi Klecany a Trójou či Prokopské a Dalejské údolí, mají ve městě stále ještě přednost automobily.

 

Podporu cyklistice i budování nových cyklostezek a cyklotras vyjádřili minulý pátek ministr dopravy Milan Šimonovský a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ministr Šimonovský upozornil obce i kraje, že ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) je připraveno 100 milionů korun právě pro cyklistickou infrastrukturu. Nyní podle něj záleží na tom, aby byly k dispozici kvalitně připravené projekty. Pokud jich bude dostatek, může se podle ministra dopravy částka ještě zvýšit. „Cykloturistika je skvělá relaxace. Kolo ale není jen sportovní nástroj, je to dopravní prostředek. Cyklisté se ale nesmí cítit na ulici nebezpečně,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Včerejší cyklojízda začala již tradičně vpodvečer na náměstí Jiřího z Poděbrad a pokračovala do centra, kde večer v klubu Roxy na podporu Evropského dne bez aut vystoupily hudební skupiny Traband a Pohřební kapela.

 

Další informace:

www.env.cz

http://www.22september.org

automat.ecn.cz

cyklojizdy.ecn.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů