Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klimatické změny zvyšují úmrtnost v Asii a Tichomoří

Klimatické změny zvyšují úmrtnost v Asii a Tichomoří
Až milión lidí zabíjí každoročně v Asii a Tichomoří faktory spojené s globálním oteplováním planety, ať už jde o nepříznivé počasí nebo nemoci přenášené komáry, upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO).
Kolem 580 tisíc úmrtí lze přičíst na vrub klasickým hrozbám, jako je znečištění prostředí ze spalování pevných paliv, nezdravá voda a nedostatek hygieny a čistoty. Na 405 tisíc úmrtí, z nichž 96 procent připadá na rozvojové země, lze pak přičíst znečištěnému ovzduší ve městech a otravám olovem, chemickými substancemi používanými v zemědělství a nehodami v průmyslu.
Rychlý ekonomický rozvoj, který zaznamenalo západní Tichomoří v posledních 40 letech, dal vzniknout novým zdravotním hrozbám napojeným na životní prostředí. Regionální vlády by měly přijmout opatření nejen například ke snížení emisí oxidu uhličitého, ale rovněž věnovat zvýšenou pozornost nemocem spojeným se změnami klimatu.
Na základě údajů sebraných v roce 2000 WHO odhaduje, že změny v charakteru počasí mají už teď zásadní vliv na obyvatele západního Tichomoří, které zahrnuje většinu severní Asie, dále části jihovýchodní Asie a jižního Tichomoří.
Předběžné výzkumy napovídají, že rostoucí globální oteplování vedlo již k nárůstu změn vzorů počasí v regionu včetně cyklónů, tajfunů, sucha a záplav. Výskyt bouří v západním Tichomoří v období od první poloviny 80. let do konce století stoupl o dvě procenta. Ovšem počet mrtvých obětí při různých přírodních katastrofách - sucha, záplavy, bouře - vzrostl přibližně o 30 až 40 procent.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů