Čtvrtek, 18. dubna 2024

Val proti povodni má uhradit Unie

Val proti povodni má uhradit Unie

Střekov - Velkou naději mají tři tisícovky obyvatel střekovského nábřeží, že již od příštího roku budou moci žít beze strachu ze vzestupu říční hladiny. Opatření, na nichž se dohodlo město Ústí nad Labem s Povodím Labe, je ochrání před dvacetiletou vodou. "Dohodnutou spolupráci musíme jen přivítat. Tři roky po katastrofálních povodních zatím není hotovo nic viditelného. Jde o finančně náročnou záležitost a teď je šance, že většinu potřebné částky uhradí dotace z Evropské unie," komentoval dohodu radní města Pavel Dlouhý.

Protipovodňová opatření na pravém břehu Labe od Rybářské bašty po železniční most budou mít podobu až jeden metr vysokého valu. Ten ochrání Střekovany před čtyřletou vodou. Na jeho hraně bude ukotvení pro mobilní stěny, které v případě potřeby budou instalovány až do výše 2,4 metru. Stěny budou dostatečnou ochranou proti dvacetileté vodě.

"Posuzovali jsme různé varianty. Myslím, že jsme nakonec zvolili rozumný poměr mezi náklady a ochraňovaným majetkem. Zvolená opatření přijdou kolem 150 milionů korun. Ochrana proti stoleté vodě by stála půl miliardy, to už by nebylo únosné," řekl starosta Střekova Ivan Charvát. V současnosti jsou podle něho dokončeny všechny přípravné práce včetně geologického průzkumu a je vydané stavební povolení. Jedinou otevřenou otázkou ještě zůstávají peníze.

Nejdražší pevný val si vyžádá přes 120 milionů korun. Investorem bude Povodí Labe, které má šanci získat na tuto akci více než stomilionovou dotaci z evropských zdrojů. Šance je o to větší, že se na protipovodňových opatřeních zavázalo podílet se i samo město Ústí nad Labem, a to realizací mobilních stěn zhruba do výše 30 milionů korun.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů