Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sluneční energie akciím svědčí

Sluneční energie akciím svědčí
Na německém trhu se stále častěji objevují akcie firem produkujících energii z obnovitelných zdrojů. Hned několik takových společností provedlo v nedávné době veřejný úpis akcií (IPO).
Počet IPO na německých trzích tak bude pokračovat v růstu i přes negativní dopady, které vyvolala nejistota kolem parlamentních voleb v zemi a povolebních vyjednávání, tvrdí analytici.

Úspěšný start Ersolu
V pátek debutovala na trhu se svými cennými papíry firma Ersol, výrobce solárních článků pro produkci elektrické energie. Její akcie okamžitě vylétly vzhůru. Hned po zahájení obchodování akcie získaly 55 procent a vyskočily z 42 na 58 eur. Pomohla jim především očekávání investorů, že růst cen ropy, zemního plynu a uhlí zvýší poptávku po alternativních zdrojích energie. Úvodní euforii sice vzápětí vystřídal slabý pokles, přesto se ceny akcií v závěru obchodování držely 25 procent nad upisovací cenou.
Ersol nabídl k úpisu 3,7 miliónu akcií a jeho tržní hodnota na burze se dostala na úroveň 155 miliónů eur. Na dva milióny kusů změnily svého majitele v pátek. Cenné papíry Ersolu se tak staly čtvrté nejobchodovanější po zavedených blue chips DaimlerChrysler, Deutsche Telekom a Infenion.
Včera akcie firmy opět posílily o dalších 5,5 procenta a jejich kurs se dostal až na 55,4 eura za akcii.
"Výsledky z úvodu seance jsem ohromen," vyjádřil se generální ředitel Ersolu Claus Beneking.

Nejdůležitější je křemík
Firma hodlá 117 miliónů eur, které získala z růstu cen akcií použít na rozšíření svých kapacit a technologický rozvoj solárních článků. Čeká ji i expanze do jiných částí světa, především do jižní Evropy a Asie.
Nemalá částka padne také na zajištění dalších křemíkových zásob, které jsou k výrobě solárních článků nezbytné. Křemík je nedostatkovou surovinou a také jednou z příčin, proč na trh se solární energií mají omezený přístup nové firmy. Zavedené firmy mají totiž dodávky křemíku zajištěné dopředu dlouhodobými smlouvami.
Odvětví má i svá další specifika. Ersol sídlí stejně jako rivalové Q-Cells a Solarwatt na území bývalého NDR, kde těží ze štědrých státních subvencí majících za cíl zvýšit investice v ekonomicky špatně rozvinutém regionu. Dalším důležitým faktorem, který firmám produkujícím alternativní zdroje energie prospívá, jsou vysoké ceny ropy na světových trzích. Analytici se proto dohadují, jak dlouho bude ještě odvětví stojící na státní podpoře a drahé ropě prosperovat.

Na burzu stále více firem
Zatím se těmto společnostem daří více než dobře. Třeba akcie SolarWorldu, který podniká ve stejném oboru jako Ersol, posílily od začátku loňského roku o více než 2000 procent.
SolarWorld byla také jednou z prvních firem v odvětví, jež vstoupily na burzu. Boom, které tyto firmy na akciových trzích zažívají, přilákal i další zájemce.
Kromě Ersolu k nim patří především společnosti Q-Cells a Sunline. Ty oznámily svá IPO v průběhu října. Q-Cells tento krok uskuteční už zítra.
"Loni jsme vyrobili články s úhrnným výkonem 74 megawattů, do příštích deseti let máme zakázky na další dva gigawatty. Cítíme se dost jistí, abychom na burzu vstoupili," řekl generální ředitel společnosti Anton Milner.
Nejsou to však jen firmy produkující solární energii, které předvádějí úspěšné vstupy na burzu. EOP Biodiesel, výrobce bionafty, vkročil na frankfurtský trh před necelými třemi týdny a hned první den obchodování poskočil o 40 procent.
Včera se jedna akcie společnosti EOP obchodovala za 12,05 eura, což je 60 procent nad upisovací cenou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů