Čtvrtek, 25. dubna 2024

Instalovaný výkon českých elektráren letos poklesl o 53 MW

Instalovaný výkon českých elektráren letos poklesl o 53 MW
PRAHA (ČIA) - Instalovaný výkon českých elektráren od počátku roku do konce srpna klesl o 53 MW na 17 383 MW. Hlavní podíl na poklesu má březnové odstavení starého bloku o výkonu 50 MW v Elektrárně Třebovice, která patří společnosti Dalkia Česká republika, a dubnové ukončení provozu 25 MW bloku v Teplárně Otrokovice. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Podle ERÚ naopak přibývají menší výrobní zařízení na uhlí, plyn či obnovitelné zdroje energie. V srpnu úřad zaregistroval malou vodní elektrárnu o výkonu 0,5 MW, kterou postavila firma EWA Libochovice na dolním toku Ohře. V červenci přibyl plynový zdroj společnosti Moravia Energo o výkonu jedné MW. O měsíc dříve ERÚ zaregistroval větrné elektrárny firmy SVEP v Krušných horách o výkonu dvě MW.

Z celkového instalovaného výkonu ke konci srpna připadalo 10 640 MW na uhelné elektrárny. Jaderné elektrárny měly výkon 3760 MW, vodní elektrárny 1020 MW, přečerpávací vodní elektrárny 1145 MW, paroplynové zdroje 573,7 MW, plynové zdroje 216,7 MW, větrné elektrárny 18,8 MW a ostatní alternativní zdroje 8,4 MW.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů