Čtvrtek, 25. dubna 2024

Heřmanoměstečtí řekli ano spalovně, ale jen předběžně

Heřmanoměstečtí řekli ano spalovně, ale jen předběžně
V Opatovicích nad Labem má stát spalovna, jež zlikviduje 96 tisíc tun komunálního odpadu ročně, v budoucnu až 200 tisíc tun. Obce a města teď mají říct, zda mají o toto zařízení zájem.

Heřmanův Městec - Zastupitelé odsouhlasili předběžný vstup do společenství obcí a měst, jež bude likvidovat odpad v opatovické spalovně.
Na výstavbě areálu, v němž se má odpad dál energeticky využívat, se chce podílet Pardubický i Královéhradecký kraj.
"Schválen je předběžný souhlas, protože kraj potřebuje znát budoucí zájem obcí a měst - jde mu o získání dotací. Až budou známy podrobnější podmínky, zastupitelstvo se opět sejde a definitivně řekne svůj názor," říká tajemnice Městského úřadu v Heřmanově Městci Hana Mifková. Představitelé města se už před časem sešli s krajským radním zodpovědným za oblast životního prostředí Petrem Šilarem, který má realizaci výstavby opatovické spalovny na starosti.
"Uvědomujeme si, že v budoucnu nebude možné jinak likvidovat odpady než ve spalovně," dodává Mifková. Heřmanoměstečtí nyní odvážejí komunální odpad na skládku Kubíkovy Duby a také do Chvaletic.
Krajský radní Šilar má na spalovně značný zájem, navštívil už řadu měst a obcí. Chrudim mezi nimi nechybí.
"Ano, přednesl radě města informativní zprávu, kterou jsme vzali na vědomí. Potom už jsme se touto záležitostí nezabývali," uvádí místostarosta Jan Čechlovský. Jak se on osobně dívá na to, že by Chrudim následovala Heřmanův Městec?
"Upřímně řečeno, nemám v současné době tolik informací, abych mohl zaujmout stanovisko. Způsob, jak nakládat s odpady, se jistě musí do budoucna řešit, ale spalovnu provází spousta argumentů pro i proti," dodává chrudimský místostarosta.
Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů