Středa, 24. dubna 2024

V jižních Čechách není velká větrná elektrárna

V jižních Čechách není velká větrná elektrárna
Jižní Čechy - Jihočeský kraj zatím nemá velkou větrnou elektrárnu, která by dodávala elektřinu do rozvodné sítě. V regionu sice existuje asi 20 menších elektráren, jejich provozovatelé je ale mají pro svou potřebu. Vyrobenou energii využívají na vytápění, osvětlení a ohřev vody. Stavba obrovského stožáru či větrného parku se podle dostupných zpráv v kraji v dohledné době neplánuje. Vyplývá to z následující ankety.

Potíž je s citlivým umístěním do krajiny

Míst, kde trvale fouká vítr a větrnou elektrárnu by se tam vyplatilo postavit, je na jihu Čech poskrovnu. Výjimkou jsou lokality u hranic, vystupující kopce a východní části kraje, kam zasahuje Českomoravská vrchovina. "Problém je kromě větru i s citlivým umístěním do přírody," uvedl ekolog Edvard Sequens z českobudějovického sdružení Calla. Případný investor by tak mohl narazit na odpor ochránců přírody a zřejmě i místních obyvatel.

V Bradáčově stavbu zamítli

Právě obava z narušení životního prostředí a hluku přiměly před třemi lety Bradáčov na Táborsku, aby stavbu větrné elektrárny zamítl. Zařízení chtěl na svém pozemku v obci vybudovat soukromník ze Soběslavi. "Záměr padl. Už jen posazení do přírody nám vadilo. Zhruba 400 metrů od místa je ochranné pásmo Polánka," uvedl starosta Stanislav Buřič.

Jedenáctimetrový stožár u Vrábče

Naopak již deset let stojí u Vrábče na Českobudějovicku jedenáctimetrový stožár s šestimetrovou dvoulistou vrtulí. Elektřinu odtud v minulosti odkupovali i energetici. "Do naší rozvodné sítě v současnosti elektrická energie vyrobená z větrných elektráren neproudí," řekl ale Vladimír Vácha z E.ON.
Podle ekologů je to především výkupními cenami, které byly donedávna nerentabilní. Provozovatele odrazuje i dlouhodobá návratnost. Pomoci by v tom měl nový zákon o obnovitelných zdrojích, který platí od července. Slibuje, že do konce desetiletí podpoří výstavbu elektráren 50 miliardami a stabilizuje výkupní ceny.

Další menší elektrárny v regionu

Podle sdružení Calla fungují v regionu další menší elektrárny na Českokrumlovsku, na Českobudějovicku a Prachaticku. Žádná z nich ale komerční výrobu elektřiny neprovozuje. "V oblasti Kapliček na pravém břehu Lipna existuje záměr jakéhosi protažení rakouského větrného parku do Čech. Dnes je tam zatím jen elektrárna u Sternsteinu, ale staví se další," uvedl Sequens. V minulosti fungovala větrná elektrárna i v Táboře - Měšicích, nyní je mimo provoz kvůli chybějícím náhradním dílům.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů