Pátek, 29. března 2024

Přírodní park na Litvínovsku změní jméno, větší bude i území

Přírodní park na Litvínovsku změní jméno, větší bude i území
Meziboří - Přírodní park schválený v loňském roce jako Flájské údolí mění název i podobu. V původním materiálu byly formální nepřesnosti. Téměř stokilometrové území Krušných hor nemohlo být z toho důvodu zapsáno do věstníku jako přírodní park. V pondělí se proto na Městském úřadě v Meziboří sešli starostové obcí s představiteli odboru životního prostředí krajského úřadu. Dohodli se na podobě nového návrhu. Úkolem krajských úředníků je do měsíce návrh zpracovat.
Z Flájského údolí se stane Loučenská hornatina. Kromě toho bude mapa zahrnovat větší území, než bylo v záměru před rokem.
"Návrh se bude přepracovávat a k tomu byla svolána i dnešní schůzka," upřesnil Miroslav Kořen z odboru životního prostředí ústeckého krajského úřadu.
Všechny připomínky starostů budou v novém záměru zapracovány. Podle Luboše Motla z komise životního prostředí Ústeckého kraje je důležité mít jasnou představu o tom, co dotčené obce mají ve svých územních plánech, aby nedošlo ke zbytečným dohadům a omezením. "Musí být dojednán přesný rozsah," sdělil Luboš Motl několik minut před schůzkou.
Nejdůležitější otázkou jednání bylo podle informací Miroslava Kořena rozšíření území přírodního parku až k Cínovci a Klínům. "Všechny připomínky budou zapracovány do návrhu, který by měl být dokončen do konce tohoto měsíce, " doplnil M. Kořen.
Nově zpracovaný záměr pod novým názvem Loučenská hornatina předloží úředníci po dokončení všem dotčeným obcím k připomínkování. "Kromě toho chceme být při jeho projednávání na zastupitelstvech jednotlivých obcí, abychom mohli zodpovědět případné dotazy," sdělil Kořen.
Více jak sto kilometrů území zahrnuté do nejnižší kategorie přírodní ochrany se týká obcí na Mostecku i Teplicku, jako je Český Jiřetín, Lom, Litvínov, Meziboří, ale i Osek, Háj u Duchcova či Hrob.
Ne každá obec však s vyhlášením parku souhlasí. Klíny byly proti při prvním návrhu a ani teď názor nezměnily. "Máme výhrady. Vyhlásili nám ptačí území, teď park. Slibují, že nás to neomezí, ale zkušenosti nám brání uvěřit," popsal starosta obce Klíny Miroslav Rajnyš. Osobně tvrdí, že lidé z obce ani on sám nejsou proti ochraně přírody, ale z něčeho musí obyvatelé také žít.
Obavy projevil před rokem i starosta města Litvínova Karel Zdražil, když se jednalo o úplnš původním návrhu s názvem Litvínovské údolí. Starostům obcí z Teplicka se název nezamlouval. Kraj tedy tehdy navrhl změnu na Flájská údolí. Podle třetí varianty, která bude předložena do konce měsíce, se přírodní park Krušných hor bude jmenovat Loučenská hornatina.

Přírodní park Krušných hor
* původně pod názvem Litvínovské údolí
* doporučením kraje změna na Flájské údolí
* současný název - Loučenská hornatina
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů