Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Terčem krkonošských ochranářů se opět stane šťovík alpský. Rostlinu nebezpečně pronikající do hor, která odtud vytlačuje původní flóru, hodlá Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos likvidovat pomocí nové zbraně - přípravku Roundup. "Jde o glyphosáty šetrné k životnímu prostředí," přiblížil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Přípravek začali prvně v Krkonoších úspěšně aplikovat loni na podzim. "Po loňských zkušenostech jsme se rozhodli v tomto způsobu likvidace šťovíku pokračovat," řekl Drahný.

Tábor - Ekologický projekt na vytvoření jezírka v táborské botanické zahradě radní na své pondělní schůzi podpořili. "Vedoucí zahrady Radoslav Kacerovský, který na trvalé obnově celkového prostředí dlouhodobě pracuje, plánuje vybudování jezírka v arboretu již delší dobu. Sdružení pro ochranu botanické zahrady proto městu předložilo žádost o dotaci," sdělil včera mluvčí radnice Lubomír Šrámek.
K úspěšnému získání peněz z grantu pro vytvoření ekologicky významného vodního biotopu je vhodné mít zajištěné i další finanční krytí, protože příspěvek nikdy není v stoprocentní výši. "Rada se tudíž usnesla, že podání žádosti o grant tímto způsobem zaštítí. Zároveň uložila, aby bylo zahrnuto do návrhu rozpočtu Tábora na příští rok sto padesát tisíc korun. Výše radou doporučeného příspěvku bude celkovým podílem města na společném projektu," upřesnil Šrámek. Jedná se o 21,9 procenta z téměř 700 tisíc korun plánovaných celkových nákladů.
Jezírko vznikne v místech, kde se nachází současné betonové, které už dávno neodpovídá okolnímu prostředí.

Chlum u Třeboně - Ještě dnes do 17 hodin potrvá uzavírka silnice na hrázi rybníka Hejtman, kde dřevorubci prořezávají větve vzrostlých dubů. Podle slov místostarosty obce Milana Vondrky se jedná o takzvaný ozdravný prořez, na němž radnice spolupracuje s Chráněnou krajinnou oblastí Třeboňsko.
Zásah postihne v podstatě celou alej, která začíná na hrázi Hejtmanu a vede dále okolo obecního kempu až k místní části Staňkova nazvané Pele. "Větve některých stromů byly už hodně suché, kazily dojem turistů a při každém silnějším větru padaly na zem. Bylo by jen otázkou času, kdy by některá z nich spadla na projíždějící auto nebo na chodce," vysvětlil místostarosta. Zpracovaný projekt počítá s tím, že v úseku zhruba tří kilometrů bude prořezáno 110 stromů a vykáceno asi 50 náletových jív a olší. Místo nich obec vysadí nové stromy.
Lidé z Chlumska mají stále v živé paměti větrnou smršť před čtyřmi roky, při níž pod vyvráceným stromem zemřel mladý muž.

Zlín- Lešná ţ Oslavy Světového dne zvířat, který letos připadl na neděli 9. října, začnou v pátek ve zlínské zoologické zahradě. Zájemci si mohou 7. a 14. října v 19 hodin přijít prohlédnout večerní zoo. " Noční lampionové prohlídky jsou pro návštěvníky velmi atraktivní, na každou přijde v průměru šest set až sedm set lidí," uvedla Romana Bujáčková z oddělení výchovy a propagace. V pátek a v sobotu se bude konat také aranžérské setkání. " Na různých místech zahrady vzniknou unikátní a nepřehlédnutelné sochy zvířat z přírodních materiálů. Práce studentů ze zahradnické fakulty v Lednici budou návštěvníci moci obdivovat po celý měsíc," pokračovala Bujáčková. V neděli do zoo zavítá česká sokolnická skupina Seiferos. " V dolní části areálu na Jelení louce předvede dvě hodinová vystoupení s ukázkami výcviku dravých ptáků," řekla Bujáčková. V neděli budou mít návštěvníci možnost naposledy v tomto roce vidět speciální komentovaná krmení některých zvířat. " Budou to tučňáci, lachtani, lemuři, žirafy a gorily," upřesnila Bujáčková. Dodala, že od úterý 11. října do čtvrtka 14. října budou mít lidé navíc příležitost prohlédnout si zámek Lešná zdarma.

Kvůli rostoucím cenám plynu letos Státní fond životního prostředí zmírnil od srpna podmínky pro vyplácení dotací na zavádění plynu do obcí. Podle dřívějších podmínek musely obce pro získání dotace splnit limit alespoň padesát procent přípojek, v současné době je podpora odstupňována již od deseti procent. Kvůli neplnění smluvního podílu u obcí fond o jeden rok prodloužil i lhůtu pro splnění povinného počtu plynových přípojek. Příjemce podpory o prodloužení lhůty musí požádat.

Areál bývalých skláren v Lenoře na Prachaticku a jeho nejbližší okolí jsou zamořeny stovkami tun nebezpečných látek. Zjistila to kontrola České inspekce životního prostředí. Nebezpečný odpad ponechali ve sklárnách v blízkosti Vltavy a hranic šumavského národního parku bývalí majitelé továrny. Policie již na jaře začala stíhat čtveřici podnikatelů, kteří areál vydražili.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů