Sobota, 20. dubna 2024

Zloději kovů zavinili únik oleje do půdy

Zloději kovů zavinili únik oleje do půdy
Chotěšov - Ekologickou havárií mohlo skončit počínání zlodějů barevných kovů, které se v úterý provalilo v Chotěšově. Ti úplně vykradli měď z transformátoru vysokého napětí. Kvůli tomu došlo k úniku oleje a na místo musela v úterý před devátou hodinou vyjet jednotka Hasičského záchranného sboru z lovosické požární stanice.
"Z transformátoru uniklo přibližně 40 litrů oleje. Informován byl odbor životního prostředí Městského úřadu v Lovosicích, protože část vyteklého oleje pronikla do zeminy, " sdělil včera mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan.
Podle vedoucí lovosického odboru Dany Tschakertové úřad případ nešetří. "Transformátor je majetkem Severočeské energetiky Děčín. Policii, která případ šetří, jsme dali pokyny, aby se spojila s energetickými závody. Vzhledem k tomu, že pod místem není vodoteč, naštěstí ke kontaminaci podzemních vod nedošlo," uvedla Tschakertová. Dodala, že pracovníci SČE by měli provést skrývku a kontaminovanou zeminu uložit na skládku nebezpečných odpadů.
Případ, jak řekla okresní policejní mluvčí Alena Romová, šetří obvodní oddělení v Libochovicích. "Ke krádeži měděných součástek z transformátoru v Chotiněvsi podle dosavadních poznatků policie muselo dojít v průběhu jediného dne, od 2. října, 16 hodin do 3. října, půl čtvrté odpoledne," informovala Romová.
I když cena součástek byla 2 000 korun, zloději zařízení krádeží zcela znehodnotili. Transformátor je totálně zničený a celková škoda dosáhla výše 100 000 korun.

STRUČNĚ
* Zloději vykradli měděné součástky z transformátoru a tím ho zcela znehodnotili
* Následně uniklo 20 litrů oleje, ke kontaminaci podzemních vod nedošlo
* Policie vyčíslila škodu na 100 000 korun
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů