Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda minulý týden schválila návrh na snížení podpory zpracování řepky na metylester řepkového oleje (MEŘO), který se míchá s motorovou naftou na bionaftu. Dotace se podle ministerstva zemědělství sníží na 3680 korun na tunu MEŘO z dosavadních 7000 korun. Sazba se podle stanovených pravidel upravuje v závislosti na vývoji cen řepky a motorové nafty.

Chorvatsko navrhlo mezinárodní arbitráž, která by rozhodla o námořní hranici se Slovinskem, a kritizovalo nový slovinský zákon o chráněné ekologické zóně při pobřeží. Slovinsko arbitráž odmítlo.

Plzeňsko - Obecný fakt, že v našich lesích je velmi malý počet zajíců, donutil myslivecká sdružení, že v období honů, které nastane prvním listopadem, nebudou tuto zvěř vůbec střílet.
"Považujeme se v tomto ohledu také za ochránce přírody, protože stavy zajíců v našich lesích jsou tak nízké, že je prostě střílet nemůžeme," uvedl předseda mysliveckého sdružení Jezovčiny z Trnové Vítězslav Švehla.
Na jižním Plzeňsku už je lov zajíců zakázán dvanáct let. K tomuto opatření nimrody, stejně na severním Plzeňsku, donutil počet této zvěře v lese.
"Letos budeme mít tři hony. Dva v listopadu a jeden v prosinci, který bude zakončen mysliveckou slavností. Chystáme se také především na prasata, lišky a bažanta kohouta," sdělil nám jednatel myslivců v Chlumčanech Petr Brandl.
Myslivcům dělají starosti také stoupající počty divokých prasat. Ta po přemnožení mohou nadělat velké škody.
"Mohou rozrýt sadbu, zejména dělají škody na kukuřičných polích," řekl jednatel mysliveckého sdružení Nevřeň Nekmíř Josef Pankrác.

Třebíčsko Vyléváte olej ze svého fritovacího hrnce rovnou do odpadu? Možná si ani neuvědomujete, jak škodíte kanalizaci a životnímu prostředí. Přítrž tomu chce učinit společnost Daruel, která si vybrala Třebíčsko pro pilotní projekt likvidace použitých kuchyňských olejů. Již dnes mohou obyvatelé Třebíče, Náměště, Moravských Budějovic, Jemnice, Jaroměřic a dalších obcí regionu odvážet přepálený olej do sběrných dvorů, odkud putuje k recyklaci. Olej totiž zanáší a ucpává odpadní potrubí a značně omezuje správný chod čistíren odpadních vod. Právě proto řekli zástupci několika obcí Třebíčska ANO sběru a recyklaci oleje. " Recyklace je smysluplná. Látku přidáváme jako aktivní složku do nafty a nevzniká tak nebezpečný a škodlivý odpad," vyjádřil se ředitel společnosti Daruel Rudolf Harant. " Oleje a tuky vylévané do odpadu v delším časovém období potrubí zcela ucpou," varoval před dosavadní praxí technolog vodáren Roman Krejčí.

Střekov - Nadměrné odpadky zaplavují Střekov. Svozové čety Technických služeb města Ústí nad Labem (TSmÚ) totiž pokračují v podzimním svozu velkoobjemného odpadu. Mluvčí TSmÚ Barbora Konšalová poznamenala, že v porovnání s jarním svozem byl zaznamenán stoprocentní nárůst odpadu. "Například jen v Resslově ulici se plánovaný termín svozů protáhl o dva dny," uvedla Konšalová. Také letos evidují svozové čety u kontejnerů nevhodný odpad. "Nacházíme tam i plechovky od barev, kyseliny, oleje, uhynulá zvířata nebo stavební odpad," vyjmenovala.

V rámci přehlídky DesignBlok 2005 byla otevřena v Národním Technickém Muzeu
výstava Happy Materials, která ojedinělým způsobem představuje historii
polymerů, jejich  vlastnosti, možnosti zpracování, využití a systém
recyklace.
Výtvarníci Kurt, Gebauer, David Černý, Lukáš Rittstein, Jiří Černický a
Kateřina Vincourová obohatili přehlídku o své objekty z plastů.
Výstava potrvá do 13. listopadu a otevřena  je úterý až pátek od 9 do 17 a v
sobotu a neděli od 10 do 18 hodin.

Brněnská společnost Ekol podepsala na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně smlouvu se slovenským podnikem Smrečina z Banské Bystrice na dodávku dvojice turbín na spalování biomasy za šedesát miliónů korun.

Až o devadesát procent méně škodlivých látek, návrat lososa a bobra, ale také koupání. Po patnácti letech už Labe není stokou a stále více se podobá řece. Česko-německý projekt na vyčištění Labe, jednu z nejvýznamnějších mezinárodních ekologických akcí v Evropě, včera ocenil i zástupce Evropské unie Helmuth Blöch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů