Čtvrtek, 28. března 2024

V Japonsku se diskutuje o kontrole jaderného odpadu

V Japonsku se diskutuje o kontrole jaderného odpadu
V Tokiu jednají zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o pravidlech pro nakládání s radioaktivním odpadem.

Zároveň hledají ještě bezpečnější způsob, který by mohl zaručit, že se atomové bomby nedostanou do rukou teroristům.

Nejjednodušší smrtonosnou zbraní využívající radioaktivního materiálu je takzvaná špinavá bomba.

Jde o radioaktivní materiál, který rozptýlí exploze běžné výbušniny. Není to tedy zbraň hromadného ničení v tradičním smyslu slova.

"Špinavá bomba není příliš nákladná a likvidovat zamoření způsobené takovými bombami nepředstavuje velký problém," říká profesor Petr Zimmrman z londýnské King's College, který se zaměřuje na technické aspekty mezinárodní bezpečnosti.

"Na druhé straně, pokud se i přesto rozhodnete k odmoření zasažené oblasti, představuje špinavá zbraň velké nebezpečí pro ekonomiku, protože může ochromit celé město," dodává.

Zneužití odpadu

Jane Plantová, která přednáší geochemii na Imperial College v Londýně, řekla, že největší nebezpečí představoval v posledních letech rozpad Sovětského svazu:

 Nikdo nemůže vyloučit, že v jednotlivých případech dochází i ke krádežím jaderného odpadu
Petr Zimmerman

"Na Západě podléhá radioaktivní materiál přísným bezpečnostním opatřením, jelikož je v rukou teroristů, ale i všech nepovolaných osob, velice nebezpečný."

"Tahle hrozba je obzvlášť výrazná v situacích, kdy dochází k zásadním změnám ve struktuře společnosti, jako představoval například právě rozpad sovětského bloku," říká Plantová.

Pokud máte dojem, že vás ohrožuje na životě jaderný materiál z arzenálu někdejší Rudé armády, vězte, že tím atomová hrozba nekončí.

Jak upozorňuje Petr Zimmerman, odpad z jaderných reaktorů pravděpodobně není pod dostatečnou kontrolou ani v zemích, jako jsou Británie nebo Spojené státy.

Prevence

Odhaduje se, že v několika stovkách případů ročně nelze ani v Americe cestu radioaktivního materiálu na úložiště vystopovat.

Vnitřek severokorejské elektrárny
Hrozbu představuje také radioaktivní odpad a manipulace s ním

"Většinou se jedná o administrativní nepořádek, někdy se dokumentace ztratí, protože se s materiálem nenakládalo podle předpisů, ale nikdo nemůže vyloučit, že v jednotlivých případech dochází i ke krádežím, " říká profesor Zimmerman.

Spojené státy nedávno zpřísnily kontrolu i legislativu týkající se manipulace s radioaktivním odpadem.

Vzhledem k tomu, že nemluvíme jen o vyhořelém jaderném palivu, ale také o odpadu z vědeckých a zdravotnických ústavů a dalších průmyslových odvětví, zneužití tohoto materiálu nelze zřejmě vyloučit nikdy:

"Pravidla se zpřísňují a překážky proti krádežím i zneužitím jaderného materiálu jsou dnes mnohem účinnější, než byly před šesti lety," dodává Petr Zimmerman.

"Pokud se ovšem najde někdo, kdo bude mít mimořádně silnou motivaci takový materiál získat, i nejpřísnější směrnice pro evidenci, převoz nebo ukládání jaderného materiálu zřejmě dokáže obejít," varuje profesor Zimmerman.

Zdroj: BBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů