Pátek, 29. března 2024

Obchody musí zajistit recyklaci spotřebičů

Obchody musí zajistit recyklaci spotřebičů

Poplatek je účtován odděleně od ceny, nejvyšší je u ledniček

Lidé, kteří se v těchto dnech vydají koupit ledničku, televizi, vysavač či jiný elektrospotřebič, za něj v některých obchodech kvůli tzv. recyklačnímu poplatku zaplatí až o několik stokorun víc, než by museli z peněženky vytáhnout o dva měsíce dříve.
     Za to ale dostanou významnou protislužbu - prodejce se musí postarat o jejich starý nepotřebný spotřebič. Nařizuje jim to novela zákona o odpadech, jež ukládá povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a likvidaci starých elektrospotřebičů. Náklady na to má pokrýt právě tzv. recyklační poplatek, z nějž je systém sběru a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů financován. Poplatek je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku.
     „Pokud si u nás někdo koupí například televizi, automaticky se postaráme o likvidaci jeho dosavadní, pokud se jí samozřejmě bude chtít zbavit a přinese nám ji,“ potvrdil Právu šéf řetězce Elektroworld v Česku Jiří Řízek.
     Odvoz starého výrobku určeného k likvidaci přímo ze zákazníkovy adresy již zákon neukládá, podle Řízka ale záleží pouze na dobré vůli prodejce, zda se o dopravu starého spotřebiče postará. „My ze zákazníkova bytu nepotřebný spotřebič odvážíme,“ řekl Řízek a podobně prý postupuje většina velkých prodejců.
     Starosti se starým výrobkem zákazníka zbaví i provozovatelé internetových obchodů. „Pokud si u nás výrobek zakoupíte, tak od vás na požádání odvezeme i ten starý,“ potvrdil na dotaz Práva například operátor internetového obchodu Kasa. cz.
     Odvoz nepotřebného elektra zajišťují i menší obchody. „Až k vám zakoupený výrobek povezeme, ten starý zase odvezeme,“ potvrdila prodavačka pražského obchodu DKV.
     Recyklační poplatek se pohybuje podle druhu zboží od několik korun po stokoruny. Nejvyšší je poplatek u ledniček (420 Kč), jejichž likvidace je náročná, naopak jen několikakorunový se hradí u mobilních telefonů.
     Leckde jej však zákazníkovi vůbec neúčtují. „Konkurence je tak tvrdá, že výrobci poplatek vstřebají a v konečných cenách se neprojeví,“ řekl Právu Řízek.

Tomáš Loskot

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů