Pátek, 29. března 2024

Na vápenku ve Štramberku probíhá hodnocení provozu

Na vápenku ve Štramberku probíhá hodnocení provozu

Společnost KOTOUČ ŠTRAMBERK, s. r. o. podala v červnu ke krajskému úřadu v Ostravě podle zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci žádost o vydání integrovaného povolení pro svou výrobu vápenných produktů. Účastníky řízení jsou i Děti Země z Brna, které se v letech 2003-4 účastnily obdobného řízení pro štramberskou cementárnu firmy LASSELSBERGER CZ, s. r. o., která se měla začít stavět letos na jaře. Termín vydání integrovaného povolení nelze ke složitosti řízení odhadnout, v nejbližší době se očekává svolání ústního jednání.

„Stejně jako u cementárny chceme vědět, jak bude u vápenky zabezpečena ochrana životního prostředí a zdraví občanů v jejím okolí,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ve vápence se má ve čtyřech pecích, dvě na koks a dvě na zemní plyn, z vysokoprocentního vápence lomu Štramberk vyrábět až 160 tisíc tun vápenných produktů ročně jako je vápno či vápenný hydrát. Vápenka je také velkým zdrojem znečištění ovzduší, produkce prachu, odpadních vod a hluku. Nicméně dosavadní předložené odborné posudky dokládají, že stanovené limity by měly být splněny.

„Bohužel se ale stále nedaří snížit hlučnost ze železniční vlečky v lokalitě Na Kozině, na kterou místní obyvatelé upozorňovali již v integrovaném řízení pro cementárnu,“ připomněl dále Patrik

Společnost LASSELSBERGER CZ, s. r. o. proto na základě dohody se starostou Štramberka měla před zahájením výstavby cementárny koupit mobilní hlukoměr pro kontroly hladin hluku u této železniční vlečky a současně převést pozemky areálu národní přírodní památky Šipka na město za jednu korunu.

Cementárna ve Štramberku za asi dvě miliardy korun se měla stavět v roce 2002, dalším termínem bylo jaro 2005. Má zaměstnat přes sto třicet osob, maximální výroba cementu má být 480 tisíc tun ročně.

Chronologický vývoj přípravy cementárny ve Štramberku:

a)       16. 10. 2002 = vydání stanoviska MŽP z hlediska vlivů na životní prostředí se 114 podmínkami

b)       17. 07. 2003 = vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem ve Štramberku s 66 podmínkami

c)       06. 04. 2004 = vydání integrovaného povolení Ministerstvem životního prostředí

d)       26. 10. 2004 = vydání stavebního povolení stavební úřadem ve Štramberku a 18 podmínkami

e)       jaro 2005 = uvažované zahájení výstavby cementárny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů