Pátek, 29. března 2024

Odpadní vody z chemičky budou brzy čistější

Odpadní vody z chemičky budou brzy čistější

Lovosice - Další krok ke zlepšení životního prostředí učinila lovosická Lovochemie. Bude rekonstruována čistírna odpadních vod (ČOV), konkrétně P-2 - proud Glanzstoff-Bohemia.

"V těchto dnech nabylo právní moci stavební povolení. Rovněž výběrové řízení na provádějící firmu je v závěrečné fázi a ihned poté, co bude s konečnou platností znám vítěz výběrového řízení, budou zahájeny práce na rekonstrukci, " říká Stanislava Kadavá, vedoucí oddělení životního prostředí v Lovochemii.

Proces realizace úpravy ČOV bude probíhat za plného provozu. Práce budou ukončeny do června 2006 a po ročním zkušebním provozu, tedy v polovině roku 2007 by měla být ČOV plně funkční. "Optimalizace ČOV a další kroky, vedoucí ke snížení znečištění odpadních vod přímo na výrobnách Glanzstoff-Bohemia a Lovochemie, například cirkulační okruhy, recyklace odpadních vod zpět do provozu a podobně, určitě povedou k plnění legoslativních limitů, platných nejen v ČR, ale také v celé EU," vysvětluje Zdeněk Šoral, odpadový hospodář Lovochemie.

ČOV je v provozu již od roku 1959. Od této doby se stavební část výrazně nezměnila a k čištění vod se do roku 2000 používala téměř stejná technologie a stejné postupy.

Od roku 2000 se provedlo oddělení proudů odpadních vod z Lovochemie a Glanzstoff-Bohemia. To mělo za cíl umožnit čištění odlišným způsobem ve vazbě na jejich složení a dosáhnout snížení produkce kalu, který obsahuje zinek. Postupně sice došlo k automatizaci řízení dávkování jednotlivých médií a sledování ČOV na počítači, avšak užívaný způsob není již zcela vyhovující. Proto byl ve spolupráci s VŠCHT Praha a Glanzstoff-Bohemia nalezen způsob, který po částečné přestavbě umožní optimální fungování ČOV.

Optimalizace ČOV se týká zejména intenzifikace dávkování neutralizačních médií ve vazbě na pH a k jejich dokonalejšímu promíchání v reaktoru s mechanickým mícháním. Zde dojde k vytváření "vloček" (těžkých vápenných a hydroxidových sloučenin), které posléze budou sedimento vat v upravených sedimentačních nádržích. Úpravou nádrže dojde k výraznému snížení průtočné rychlosti, čímž se prodlouží doba zdržení a zvýší se účinnost sedimentace.

" Hledáním stále nových, účinnějších technologií Lovochemie nadále prezentuje svůj kladný postoj k neustálému snižování vlivů na životní prostředí ve svém okolí, a to s vynaložením nemalých investičních prostředků v řádech desítek milionů korun," dodává Zdeněk Šoral.

LOVOCHEMIE

* Zrekonstruuje čistírnu odpadních vod P-2 - proud Glanzstoff - Bohemia

* Úprava ČOV se uskuteční za plného provozu

* Plně funkční by čistírna měla být v polovině roku 2007

* Sníží se znečištění odpadních vod

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů