Pátek, 29. března 2024

Povinné testy chemikálií rozdělují evropské politiky

Povinné testy chemikálií rozdělují evropské politiky
Jistota pro spotřebitele nebo také vrah menších výrobců chemikálií. Tak různé strany sporu popisují program REACH, díky němuž má být zákazník informován naprosto přesně o škodlivosti chemických látek použitých ve výrobcích, jež kupuje.
Právě včera o něm jednala Rada ministrů Evropské unie. V zásadě proti sobě stojí skandinávské země s ekologickým postojem a průmyslové státy jako Německo nebo Česká republika, které požadují, aby byly kladeny menší nároky na výrobce.

Odpadne část poplatků?
"V zásadě se podařilo shodnout na tom, že kompromisní návrh britského předsednictva je rozumný a na listopadovém summitu by mohlo dojít ke schválení tohoto programu," uvedl český vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle něj se členské země kloní k tomu, aby byly náklady firem na registraci látek co možná nejnižší.
"Není nemožné, že se podaří prosadit, aby u některých typů látek byly malé a střední podniky osvobozeny od povinnosti platit poplatky," uvedl Jahn.
REACH požaduje, aby v časovém úseku nejpozději do třinácti let byly otestovány všechny chemické látky, jichž se vyrobí či doveze do unie více než jedna tuna ročně. Tyto testy by hradili sami výrobci, respektive dovozci a pak si je nechali registrovat u nově vzniklého evropského úřadu.

Registrace 30 tisíc látek
Podle odhadů Evropské komise by tato procedura přišla na zhruba pět miliard eur, úspory za zdravotní výlohy spojené s onemocněními kvůli chemikáliím obsaženým v různých výrobcích by pak měly být ještě vyšší. Zaregistrováno by nakonec mělo být na třicet tisíc různých látek.
Zástupci průmyslu však hrozí mnohem větší částkou, a to více než třiceti miliardami na nákladech.
Co odpůrcům současného návrhu vadí nejvíce, je, že je zaměřen téměř výhradně na množství, a pak také podmínka, že firmy musí registraci opakovat každých pět let.

Spory i uvnitř parlamentu
Ostatně program REACH dělí i Evropský parlament. Stojí proti sobě výbor pro životní prostředí, který je podporován Evropskou komisí jako překladatelkou legislativy zaštiťující REACH, a pak výbor pro průmysl a výbor pro vnitřní trh.
První z nich podporuje přísnější pravidla. Minulý týden odhlasoval poměrem čtyřicet ku devatenácti návrh i se stovkami dodatků, který sice bere v potaz menší objemy, které se mají registrovat ve chvíli, kdy existuje riziko nebezpečnosti látky, ale od deseti tun ročně vzhůru se musí registrovat vše. Zavádí povinnost registrovat se každých pět let.
Druhé dva výbory by raději viděly celý proces založený na přístupu rizika a ne objemu. Tvrdí, že firmám v chemickém průmyslu hrozí příliš mnoho byrokratických procedur.

Rozhodnutí za měsíc
Prvním náznakem, kudy se bude ubírat současný návrh, bylo včerejší zasedání ministrů členských zemí. Už dopředu bylo jasné, že ministři Irska, Itálie či Polska jsou proti tvrdému postupu proti chemičkám. Dalším rozhodujícím bodem bude zasedání Evropského parlamentu 15. listopadu a následný summit ministrů na konci téhož měsíce.
"Rozhodně by nám vyhovoval více přístup založený jen na riziku, zvlášť pokud by byl rozšířen na množství do sta tun," tvrdí průmyslová eurolobby UNICE.
Z řad aktivistů za životní prostředí se zase ozývají hlasy, že REACH je nedostačující. Například podle World Wide Fund je třeba alespoň třiadvaceti testů k určení bezpečnosti látky. Návrhy průmyslového výboru a výboru pro vnitřní trh, které stojí na straně průmyslníků, považuje proto za bezcenné.
Rozdělen je dokonce sám výbor pro životní prostředí. "Liberální demokraté podpořili rozhodnutí výboru, protože nabízí dostatečnou rovnováhu mezi náklady kladenými na průmysl a potřebami spotřebitele," uvedl minulý týden Chris Davies, poslanec Aliance liberálů a Demokratů pro Evropu.
Podobně hovořil zpravodaj této legislativy italský socialista Guido Sacconi: "Je to dobrý kompromis, který má šanci projít parlamentem," uvedl těsně po hlasování výboru.

Lidovci hrozí ztrátou práce
Jiný názor měla jeho kolegyně z výboru Ria Oomen-Ruijtenová z frakce Evropské lidové strany. "Nedovolím, aby to prošlo plénem. Byrokracie by tak zvítězila nad průmyslem, na 1,3 miliónu pracovních míst by se ocitlo v nebezpečí. Vždyť hrozí, že se většina chemických továren přesune mimo Evropskou unii, do Asie nebo Ameriky," tvrdila rozhořčená poslankyně poté, co přes její naléhání výbor návrh legislativy REACH schválil.
A jak se k problému staví čeští europoslanci? "Základní myšlenka, že potřebujeme určitou regulaci v chemickém průmyslu, je dobrá. Původní návrh komise byl velmi striktní. Po úpravách ve výborech se již blíží tomu, co je použitelné," uvedl Miroslav Ouzký z ODS, který je členem výboru pro životní prostředí.
"Se zamítnutím REACH bych rozhodně neměl problém. V určitém směru důvěřuji postoji zástupců průmyslu, tedy že současný návrh je pro ně neúnosný. I když i tyto nářky je třeba brát s rezervou.
Pokud bude v tomto směru postoj frakce jednotný, budu klidně hlasovat jako poslušný člen a zvednu ruku proti," dodal Ouzký, který je stejně jako Oomen-Ruijtenová z frakce Evropské strany lidové.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů