Sobota, 20. dubna 2024

Nejasno nad tedry Lesů ČR

Nejasno nad tedry Lesů ČR

BRNO - Pokyn, aby byl vypracován nezávislý posudek, zda jsou či nejsou Lesy ČR, s. p., veřejný zadavatel, vydal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Z evropské legislativy a českého zákona to prý není zcela jasné a je třeba vyjasnit situaci kolem tendrů Lesů ČR.

Pokud se prokáže, že Lesy ČR nejsou veřejný zadavatel výběrových řízení na zakázky, bude Úřad pokračovat pouze v šetření, zda jednání této firmy není zneužitím jejího dominantního postavení. V případě, že budou závěry opačné, bude ÚOHS pokračovat v šetření i z hlediska zadávání zakázek, protože Lesy ČR při tendrech na lesnické práce nepostupovaly podle zákona č. 40/2004 Sb.

Část soukromých firem si stěžovala u premiéra na neprůhlednost tendrů, v nichž jde o hospodaření na čtvrtině lesů v ČR. Největší firma oboru CE Wood tendr bojkotovala, neboť Lesy ČR nepřistoupily na opakované požadavky firem vyhlásit tendry dle zákona o veřejných zakázkách. Lesy ČR se hájily předchozím rozhodnutím ÚOHS, že veřejným zadavatelem nejsou. Pokud by jím byly, musely by lesníkům povolit odvolání proti výsledkům výběrových řízení, což zatím nemohli.

Spory mezi Lesy ČR a soukromými těžaři se táhnou od předloňska, když tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas prosazoval nové podmínky obchodu s dřívím, neboť na předchozích Lesy ČR údajně prodělávaly.

Lesy ČR, jedna z největších českých státních firem s majetkem za 60 mld. Kč, vyhlásily pro soukromé firmy dva tendry na lesnické práce. I když firmy kritizovaly výběrová řízení jako neprůhledná, většina se přihlásila, protože na těchto zakázkách za desítky miliard korun jsou existenčně závislé a dají jim práci na osm let.

Kdyby ÚOHS tendry zrušil, mohl by ohrozit hospodaření Lesů ČR a takové rozhodnutí by dle médií mohlo stát místo i šéfa Lesů ČR Vladimíra Blahutu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů