Čtvrtek, 25. dubna 2024

Les v Bžanech musí být obnoven do dvou let

Les v Bžanech musí být obnoven do dvou let

Nepodaří-li se Obecnímu úřadu v Bžanech ještě letos získat finanční prostředky na obnovu lesa v lokalitách Bžany a Lhenice, vystavuje se nebezpečí dalších vícenákladů a postihů ze strany České inspekce životního prostředí. Starostka Marie Knotková už ví, že obec letos dotace z Krajského úřadu na obnovu lesa nedostane. "Poslala jsem hejtmanovi mail se žádostí o uvolnění peněz z havarijního fondu. Potřebujeme je už v letošním roce, abychom obnovu lesa poničeného červencovou vichřicí stihli do dvou let, jak nám ukládá lesní zákon. Pokud ji nezvládneme, hrozí nám další náklady na vyžínání. Les rychle zarůstá, protože to je v současné době holá pláň, a jeho údržbu budeme muset provádět, dokud se neudělá nová výsadba."

Na osázení polomů potřebuje obec Bžany 150 tisíc korun letos a zhruba 450 tisíc v příštím roce. Lesní zákon stanoví, jaký druh stromu lze vysadit v té které oblasti. Podaří-li se osázet holiny ve Bžanech a Lhenicích doporučenými dřevinami - dubem, lípou, bukem, modřínem a jedlí, vzrostlý smíšený les, který by měl být proti eventuálnímu náporu vichru odolnější, než olše a smrky, které tu rostly do letošního léta, tu bude možno spatřit nejdříve za 10 až 15 let.

"Měli jsme tady nedávno kontrolu z České inspekce životního prostředí a z Certifikačního úřadu, neboť obec Bžany vlastní certifikát na prodej dřeva. Obě kontroly dopadly dobře," říká starostka. Byla by nejraději, kdyby se s novou výsadbou začalo ještě v tomto týdnu."Čím dřív se začne, tím lépe. Ještě teď do poloviny listopadu vysadíme zhruba 20 tisíc stromků, které máme objednané a zaplatíme je z vlastního rozpočtu, protože novou výsadbu jsme měli v plánu. Ostatní až dle peněz, které snad dostaneme z havarijního fondu Krajského úřadu," doufá Marie Knotková.

OSÁZENÍ POLOMŮ

* na osázení polomů potřebuje obec Bžany letos 150 tisíc korun a v příštím roce zhruba 450 tisíc korun

* hejtmana požádali o uvolnění peněz z havarijního fondu


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů