Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vrchlabí - Informační střediska v národním parku nabízejí novou nástěnnou plastickou mapu Krkonoš. Díky své kvalitě se stává vyhledávanou pomůckou například pro školní kabinety. Nástěnnou mapu vydala Kartografie HP manželů Prášilových z Jičína a má výhodné měřítko. Každý 1, 5 centimetru na ní ve skutečnosti znamená 1 kilometr, takže je přehledná. Převýšení terénu je jeden a půl krát zvětšené a dokonale vystihuje celkovou plasticitu obrazu. Vrcholy, hřbety a údolí jsou dobře viditelné. Novinka, kterou ocení při výuce i žáci škol, nezahrnuje pouze nejvyšší české hory, ale také část Jestřebích hor, Podkrkonoší a Vraní hory.

Začíná přibývat lidí, kteří se vracejí zpět k vytápění uhlím. Nedivím se tomu. Je lacinější. Hromadný přechod na spalování dřeva a pálení odpadků považuji za nereálný.
Dnes již jsou k dispozici poloautomatické kotle na uhlí s ekologickým spalováním, které vypouštějí do ovzduší zhruba stejné množství emisí jako kotle plynové a zabraňují tomu, aby se v nich používalo jiné palivo než uhlí..
Ekologové jsou ale přesvědčeni, že vytápění uhlím je krokem zpět, a žádají, aby na uhlí byla uvalena "špinavá daň". To mohou navrhovat jen ti, pro něž není problém topit plynem i po zdražení. Ekologický kotel na uhlí by přispíval k čistotě ovzduší podobně jako kotel plynový, tak proč se mu bránit.
Jaroslav Doubrava, bývalý senátor za KSČM, starosta obce Telnice

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu schválil zprávu italského poslance Sacconiho k návrhu nové chemické politiky známé pod zkratkou REACH. Plenární zasedání k REACHi je na programu v polovině listopadu, před tím se však ještě očekávají náročná vyjednávání. Složitost problematiky dokresluje počet celkových připomínek, který dosáhl zhruba 1500. Výbor pro životní prostředí například navrhl uvolnění požadavků na poskytování informací o substancích vyrobených v objemu od 1 do 10 tun Evropské chemické agentuře.

Nova ochranarska iniciativa Miazga zacala zbierat informacie o vyrubanych a ohrozenych stromoch v Bratislave, vdaka ktorym vytvori Mapu zmiznutych stromov.

Biopotravina roku
Kváskový chléb z první pražské certifikované biopekárny Albio získal titul biopotravina roku 2005. Jde o výrobek pocházející ze surovin, které musí být stoprocentně z ekologického zemědělství. Zrní v pekárně melou na tradičním kamenném mlýně a pro jeho výrobu používají vlastní kvásek, který neobsahuje žádné droždí. Jde o tradiční technologii, kterou lidstvo používá už 5000 let. Chleba z kvásku je lehčeji stravitelný, protože musí dlouho kynout a tím se rozloží kyselina fytinová, která může ve střevech spolu s dalšími minerály vytvářet těžce vstřebatelné sloučeniny a navíc odvádí z těla důležité látky, jako je např. vápník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů