Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pardubický kraj založil spalovnu a vyzval obce k připojení

Pardubický kraj založil spalovnu a vyzval obce k připojení

PARDUBICE -- Radní Pardubického kraje dnes souhlasili se vznikem společnosti EVO, která by měla provozovat plánovanou spalovnu u Opatovic nad Labem na Pardubicku. "Kraj začíná jako první s tím, že jednotlivé obce a města budou moci přistoupit," řekl dnes na dotaz ČTK krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar. Návrh ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Investici za zhruba dvě miliardy korun však stále chybí podpora rozhodujících měst Pardubic a Hradce Králové. Pardubice, které již jednou v červnu výstavbu zamítly a požádaly vypracovat ekonomickou studii záměru, budou podle Šilara o účasti v projektu znovu jednat 1. listopadu. "Město Hradec Králové zastává ortodoxní nesouhlas s výstavbou spalovny," uvedl minulý týden hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

O podmínkách vstupu jednají například Opatovice a Čeperka, zatímco Chrudim a Holice účast podmiňují vstupem krajského města. "Zastupitelstvo obce schválilo, že se zúčastníme přípravných akcí pro založení akciové společnosti EVO, jež má spalovnu postavit. Myslím si, že se o vstupu naší obce do firmy do konce roku ale jednat nebude," sdělil ČTK starosta Čeperky Jaroslav Bačina. Petici proti spalovně navíc podepsalo asi 4000 obyvatel regionu.

Základní kapitál spalovny činí deset milionů korun. "Pardubický kraj v tomto roce částkou tři miliony korun upíše akcie a zbývajících sedm milionů korun v příštím roce nabídne městům, obcím i privátnímu sektoru," uvedl hejtman Michal Rabas. Soukromý sektor může získat do deseti procent majetku. Rozhodnutí o případné výstavbě má padnout do konce roku.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů