Pátek, 19. dubna 2024

Drahá nafta? Pomůže zemní plyn!

Drahá nafta? Pomůže zemní plyn!
V komunální oblasti a službách provozovaných obcemi a regiony se pro využití vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG - Compressed Natural Gas) nabízí mnoho možností.

Ing. Pavel Novák z Českého plynárenského svazu v této souvislosti připomíná, že zatímco u nás je v tomto směru nejčastější autobusová doprava, v zahraničí na zemní plyn už vcelku běžně jezdí vozidla taxi, pečovatelských služeb, školní autobusy, automobily pro rozvoz potravin a zboží, vysokozdvižné vozíky ve skladech apod. CNG vozidla stále častěji jako služební využívají nejen třeba pošty, ale také úřady veřejné správy.

Ze všech strategických dokumentů a provedených analýz již dávno před výrazným zdražením pohonných hmot letos v září jednoznačně vyplynulo, že pro podmínky ČR lze zemní plyn považovat za nejperspektivnější alternativní palivo v dopravě (více na www.cng.cz).. Jeho častější využívání u nás brzdí nejen slabší povědomí veřejnosti o jeho výhodách, ale například dosud nedostatečný počet veřejných plnicích stanic CNG. Zatím jich totiž na území ČR existuje v provozu jen devět, přičemž dalších šest je ve fázi projekce. RWE Transgas, a. s., pro příští rok chystá výstavbu čtyř nových těchto stanic. Jenže aby síť veřejných plnicích stanic moh-la být považována za uspokojivou, byla by jich potřeba nejméně stovka, zejména na hlavních silničních tazích.

K tomu ovšem napomůže i tlak a vyšší poptávka po CNG ze strany majitelů a provozovatelů vozidel na plynový pohon. V komunální sféře je nutno připomenout podporu ze strany společnosti RWE Transgas, a. s., která mj. přispívá 200 tisíci korun na nákup autobusu, případně jiného vozidla (svozové vozidlo komunálního odpadu) s pohonem na zemní plyn.

Plynárenství podle inženýra Nováka už například podpořilo přestavby vozidel pro svoz komunálního odpadu pro společnost Pražské služby, a. s., i pro plzeňskou provozovnu firmy RWE Umwelt, s. r. o. V zájmu lepší orientace i veřejné správy v této problematice Český plynárenský svaz pravidelně pořádá či jeho zástupci se účastní odborných seminářů k využití zemního plynu v dopravě.

Na podporu realizace programu plynofikace dopravy v ČR bylo už v roce 2003 z rozhodnutí plynárenských a distribučních společností Transgas, a. s., a RWE Gas Services, s. r. o., vytvořeno Koordinační pracoviště NGV (NGV = Natural Gas Vehicle, vozidla poháněná zemním plynem), jehož řízením je pověřen Český plynárenský svaz. Koordinační pracoviště (viz www.cgoa.cz - odkaz Koordinační pracoviště NGV) spolupracuje nejen s podnikatelskou sférou, ale také s orgány státní správy a územní samosprávy s cílem společně se zasazovat o plynofikaci dopravy v ČR.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů