Pátek, 29. března 2024

Více alternativ

Více alternativ
Evropský parlament přijal zprávu, v níž vyzval, aby Evropská unie zvýšila povinné hodnoty podílů alternativních zdrojů energie na celkové energetické produkci na 20 procent v roce 2020. Podle nyní platné směrnice o obnovitelných zdrojích z roku 2001 by se měl v roce 2010 pohybovat jejich podíl od 6 do 12 procent.

Europoslanci ve zprávě, která není závazná, tvrdí, že dvacetiprocentní hranice je dosažitelná. Navíc by její stanovení potvrdilo vedoucí roli EU ve využívání obnovitelných zdrojů a v boji proti klimatickým změnám. Evropská komise by nyní měla podle mínění poslanců přijít s návrhem legislativy, který ukončí tržní poruchy poškozující producenty energie z obnovitelných zdrojů. Tyto poruchy byly způsobeny desetiletími subvencovaného využívání uhlí a ropy.

Parlament stanovil čtyři oblasti, kam by Unie u obnovitelných zdrojů měla napnout hlavní úsilí - vytápění a klimatizace, spravedlivý trh pro obnovitelné zdroje, biomasa a výzkum a vývoj. Vytápění a klimatizace se podílí na celkové spotřebě energie v Evropské unii ze čtyřiceti procent. Poslanci proto vyzývají ke kombinaci větší energetické účinnosti a používání alternativních energetických zdrojů, jako třeba odpadového tepla při výrobě elektřiny (tzv. kogenerace). Europoslanci si rovněž stěžují, že obnovitelné zdroje nemají stejný přístup na trh jako zdroje konvenční. Navíc by v Evropské unii mělo platit pravidlo, že externí náklady na výrobu elektřiny by se měly započítávat do cen u všech druhů energetické produkce. Použití biomasy by podle europarlamentu měly podpořit peníze ze strukturálních a kohezního fondu. Uživatelé tohoto zdroje by měli být zproštěni povinnosti platit některé daně. Další výzkum v oblasti obnovitelných zdrojů by měla Evropská unie podpořit v rámci 7. rámcového programu pro podporu vědy.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů