Pátek, 29. března 2024

Pražané třídí stále větší množství odpadu

Pražané třídí stále větší množství odpadu
PRAHA - Pražané třídí stále větší množství odpadu. Zatímco při zavedení systému barevných kontejnerů na papír, sklo a plasty v roce 1998 do nich odnesli 3,5 procenta odpadků, o dva roky později to už bylo devět procent. Loni obyvatelé města přímo vytřídili skoro 13 procent odpadu. Vyplývá to z informací, které poskytl magistrát.

Pražané nejvíce třídí papír, loni ho dali do kontejnerů asi 18.000 tun. Skla odnesli do barevných popelnic 7900 tun a platů tam skončilo téměř 6600 tun. Magistrát také každý rok organizuje soutěž ve sběru papíru ve školách, loni se ho vybralo přes 1400 tun. Naopak do obvyklých popelnic vyhodili Pražané 231.000 tun odpadků.

Koncem loňského roku město zkušebně zavedlo kontejnery na kartony od nápojů. Do letošního října se jich sebralo 120 tun.

Podle radního Miloše Gregara (ODS) nechce město nikoho k třídění odpadu nutit. Volí cestu motivace, zejména ekonomické. Poplatek za odvoz odpadků obyčejných popelnic, který se počítá podle jejich objemu a četnosti svozu, je podle něho poměrně vysoký. "Tříděný sběr je financován z rozpočtu města, pro občana je to zadarmo," řekl Gregar.

Nyní je v metropoli asi 3000 míst, kde se barevné kontejnery nacházejí. Jsou rozmístěny tak, aby jedno sběrné místo sloužilo zhruba pro 400 lidí. Jejich počet už moc neroste. Kontejnery se rozmisťují jen tam, kde jsou původní trvale přeplněny, a v nové bytové zástavbě.

V památkové rezervaci funguje systém třídění jinak. Barevné popelnice mohou být ve všech domech. Těchto míst by mělo být podle magistrátu až 1200. S jejich zřízením musí souhlasit vlastník domu, nyní je jich kolem tisíce.

Skutečnost, že se ve městě třídí stále více, dokládá i růst nákladů na tuto službu. Zatímco před sedmi lety magistrát stálo třídění asi 19 milionů korun, v roce 2000 to bylo 83 milionů a loni přes 177 milionů korun. Od roku 2001 na to přispívá podle množství vytříděného odpadu autorizovaná společnost EKO-KOM. Loni činil příspěvek magistrátu asi 71 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů