Pátek, 26. dubna 2024

Lídrem KDU-ČSL v Jihomoravském kraji se stal Libor Ambrozek

Lídrem KDU-ČSL v Jihomoravském kraji se stal Libor Ambrozek
DRNOVICE (Vyškovsko) - Lídrem jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny se stal současný ministr životního prostředí Libor Ambrozek. V dnešních nominačních volbách porazil až ve druhém kole ministra dopravy Milana Šimonovského, který bude na druhém místě kandidátky. V prvním kole dostali oba kandidáti po 65 hlasech, opakování pak skončilo 71 ku 62 hlasům ve prospěch vítěze.

Jihomoravští lidovci jsou s 9500 členy největší krajskou organizací v zemi. Ve volbách v roce 2006 chtějí zvýšit svůj počet mandátů ve sněmovně z nynějších tří na pět. "Nepočítám, že je to jen věcí lídra, ale ten cíl pěti mandátů je reálný," řekl Ambrozek.

Poslední slovo bude mít ohledně sestavení kandidátek celostátní výbor. Ten také v polovině září po dohodě s volebním štábem krajům doporučil, kdo by měl stát v čele kandidátek. Kandidátky mají vést nejen straničtí funkcionáři, ministři a zkušení poslanci, ale ve hře o pozici krajských jedniček jsou i dva nestraníci - šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek a bývalý trenér sparťanských fotbalistů František Straka.

V roce 2002, kdy se lidovci ucházeli o přízeň voličů spolu s Unií svobody, se v Jihomoravském kraji dostali do Poslanecké sněmovny čtyři kandidáti. Za KDU-ČSL lídr Ambrozek, Jan Grůza a Ladislav Šustr.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů