Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podbořany - Jako vytrvalé hučení motoru silného auta v dálce popisovali lidé z Hluban otravný hluk. Linul se z podniku Logit na pozemku mezi Podbořany a Hlubany. Na stížnosti reagovala firma protihlukovými opatřeními za více než půl milionu korun. Když ani to nepomohlo, odstavila jednu výrobní linku.
"Z pohledu hygienické stanice došlo k přijetí opatření, která omezila hladinu hluku. Věc považujeme za vyřízenou," konstatoval Vojtěch Bureš. Podle starosty Podbořan Josefa Čerňanského zatím nedorazily na městský úřad žádné podněty či stížnosti, upozorňující na přetrvávající hlučnost.
Ředitel podniku Logit Achille Bucci uvedl, že zrušením linky přišlo o místo 15 lidí. "Zaměstnali jsme je v jiných úsecích výroby. Zaplnili místa, na která jsme chtěli přijmout nové uchazeče, " doplnil.

Miliónové škody letos způsobili rybářům z Olomouckého kraje kormoráni. Zatímco v minulosti se s nimi potýkali jen v jarním a podzimním období, letos se nad vodními plochami objevila hejna i v létě. Informoval o tom Olomoucký den. Za posledních několik let způsobili kormoráni rybářům z Tovačova na Přerovsku škody přibližně sedm miliónů korun. Podobné zkušenosti mají také pracovníci Rybářství v Nové Dědině na Uničovsku, kde kormoráni způsobí ročně škodu kolem miliónu korun. Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové se na rok 2006 připravuje aktualizace seznamu chráněných živočichů. Návrh počítá s vyřazením kormoránů. V oblastech, kde způsobují značné škody, by byl povolen jejich odstřel.

Stavba parku s pěti větrnými elektrárnami začala minulý týden v Břežanech na Znojemsku. Každá elektrárna má výkon 850 kilowattů. Vyrobená energie bude dodávána do distribuční sítě energetického koncernu E.ON. Zkušební provoz začne koncem listopadu. Vybudování elektrárenského komplexu přijde na 130 miliónů korun. Objekt elektrárny by měl být zkolaudován do jara 2006. Výraznější využívání větrné energie je na jihu Moravy spíše výjimkou. Jihomoravská energetická koncepce totiž s podporou budování větrných elektráren nepočítá - preferuje výrobu energií z biomasy.

Na Rakovnicku by mělo vzniknout průmyslové centrum na zpracování technického konopí. Plodina se tak zde bude nejen pěstovat, ale zároveň v regionu vyroste i celé technologické zázemí pro obchodní aktivity pěstitelů konopí. Z plodiny se dají vyrobit například textilie, stavební a izolační materiály či výplně v automobilovém průmyslu. Pazdeří, meziprodukt v podobě úlomků ze stonku konopí, je možné použít jako alternativní palivo. Díky státním dotacím lze teplo z biomasy vyrobit levněji než z plynu. Již příští rok by se takzvané peletky vylisované z pazdeří měly stát hlavním topným médiem nové kogenerační jednotky u 3. základní školy v Rakovníku.

V areálu obecní čistírny odpadních vod v Bystřanech na Teplicku zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS) rekonstrukci plynojemu, který se využívá na výrobu bioplynu. Oprava bude stát deset miliónů korun, práce na stavbě skončí v závěru letošního roku. Plynojem technici zcela rozeberou a doplní jej moderním vybavením. Moderní čistírny odpadních vod kromě čištění vod vyrábějí bioplyn pomocí reaktorů a dokáží jej využít jako obnovitelné palivo. Bioplyn se spaluje v kotlích a vzniklé teplo slouží pro vytápění provozních budov čistírny a pro výrobu elektrické energie, jež se dodává do sítě. SVS je největší vodárenskou společností v Čechách. Její region pokrývá 12 procent území republiky s 1,25 miliónu obyvatel. Firmu vlastní 458 měst a obcí v Ústeckém a Libereckém kraji.

Česká vláda poslala do Bruselu plán reforem na příští tři roky. Ten počítá mimo jiné s přípravou reforem důchodů, zdravotnictví, trhu práce či se snížením byrokracie pro podnikatele. Jeho součástí je i zavedení ekologických daní.
Evropská komise přinese již v lednu první hodnocení, jak se reformní plány daří plnit. Téměř čtyřicetistránkový text ve většině případů vyjmenovává plány, které jsou známé a jejichž příprava se v Česku již rozběhla.
Termín pro odevzdání programů vypršel v sobotu. Nebyl však závazný a státům, které jej odevzdají později, nic nehrozí.
Zpoždění se očekává u Francie a Německa, kde přípravu dokumentu zbrzdily parlamentní volby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů