Pátek, 29. března 2024

Labe už není stokou, ale spíš příkladem

Labe už není stokou, ale spíš příkladem
Evropa pomalu, ale jistě zapomíná na časy, kdy pro ni na přelomu 80. a 90. let symbolizovala řeka Labe stoku. Dnes je oproti zmíněné době v labské vodě až o devadesát procent méně škodlivých látek, vrátil se do ní bobr a losos, lidé se v ní koupou.
Česko-německý projekt na vyčištění Labe, jednu z nejvýznamnějších mezinárodních ekologických akcí v Evropě, ocenil i zástupce Evropské unie Helmuth Blöch. "Je to příklad spolupráce pro zbytek celé Evropy," řekl při patnáctém výročí založení Mezinárodní komise pro ochranu Labe, s níž spolupracuje také Evropská unie, Polsko a Rakousko.

Čistší, nikoli čisté
Za posledních patnáct let vyrostlo podél řeky v Česku i v Německu 129 nových čistíren odpadních vod, desítky dalších byly zmodernizovány. Mnohé podniky - především v bývalé NDR - zkrachovaly nebo výrazně omezily výrobu. Další namontovaly kvalitnější filtry a zavedly účinnější, ekologicky šetrnější technologie.
Labe je sice výrazně čistší, nikoli však čisté. "Výrazné znečištění řeky nebezpečnými látkami začíná pod Pardubicemi, níže po toku pod Neratovicemi přibývá další znečištění a pod Ústím se pak do Labe připojí znečištění z řeky Bíliny," uvádí se v letošní Zprávě o stavu životního prostředí, kterou nedávno projednala vláda.

Problém? Zemědělství
V řece jsou například těžké kovy či polychlorované bifenyly. V rybách, mlžích a dalších organismech experti objevili rtuť a pesticidy.
"Hlavním problémem je plošné znečištění, zejména ze zemědělství," upozorňuje Jan Hodovský, ředitel odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí. Z polí se do řeky dostávají především sloučeniny fosforu a dusíku.
"V uplynulém desetiletí se nesnížilo množství aplikovaných průmyslových hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, což nadále působí nepříznivě na povrchové a podzemní vody," připomíná Zpráva o stavu životního prostředí.
Ministerstvo životního prostředí v dokumentu pro vládu dále uvádí, že vloni oproti roku 2003 stoupla spotřeba dusíkatých hnojiv o čtvrtinu. Zemědělci sice od roku 2002 používají čím dál méně přípravků na ochranu rostlin, přesto jich vloni spotřebovali více než v roce 1993.
Právě snižování množství těchto chemických přípravků bude podle Jana Hodovského z Ministerstva životního prostředí jedním z hlavních cílů Mezinárodní komise pro ochranu Labe v nadcházejících několika letech. Hodovský dodal, že na kvalitě vody v řece se omezení hnojení projeví za pět až deset let.

Přibudou další čistírny
Podél Labe a jeho přítoků jsou stále desítky až stovky především menších obcí, které mají zastaralé čistírny odpadních vod anebo nečistí splašky vůbec. Česko se přitom zavázalo EU, že do roku 2010 bude odpadní vody čistit podle přísných evropských norem každá obec s více než dvěma tisíci obyvateli. Připravuje se například rozšíření čistírny v Berouně či modernizace čistírny v Mělníku.
Nedaří se také zastavit růst znečištění povrchových vod rozpuštěnými anorganickými solemi, jejichž zdrojem je především chemický průmysl. Ministr Libor Ambrozek si zlepšení slibuje i od registru znečišťování, kam musí podniky dodávat údaje o vypouštěných škodlivinách. Věří, že veřejný tlak přiměje papírny a chemičky, aby znečištění snížily.

Uzdravování Labe
1990
Labe je jednou z nejšpinavějších řek v Evropě, je znečištěna rtutí, olovem a dalšími škodlivinami.
Počet živočišných druhů v řece klesl za posledních sedmdesát let o polovinu.
1998
V řece je o 80 procent méně rtuti a o 30 procent méně fosforu a dusíku, ubývá i dalších škodlivin.
Už před třemi lety se do toku vrátil bobr, rybáři poprvé vysazují do labských přítoků Kamenice a Ploučnice lososa.
2004
Většina toku je v průměrné kategorii "znečištěná voda".
V řece je o 90 procent méně rtuti, o 70 procent méně zinku a o polovinu méně olova
ID: HN0510190406
ZDROJ: MŽP
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů