Pátek, 26. dubna 2024

Uvědomíme si význam třídění odpadu?

Uvědomíme si význam třídění odpadu?
V souladu s požadavky Evropské unie a na ně navazujícího Plánu odpadového hospodářství, jehož cílem je postupné snižování objemu směsného komunálního odpadu ukládaného na skládky, chce Jihočeský kraj co nejrychleji zvýšit množství separovaného odpadu. Naučit lidi, aby více třídili odpad, má nová informační kampaň, která v nejbližších dnech odstartuje zhruba v polovině regionu.

Obyvatelé 60 tisíc domácností v Českých Budějovicích, Táboře, Českém Krumlově a Prachaticích dostanou začátkem listopadu do schránky letáky s taškami k odkládání separovaného odpadu a informacemi, co do nich lze dávat.

V Českém Krumlově budou moci lidé soutěžit, když na sešlápnutou PET láhev nalepí slosovatelnou samolepku. V ostatních městech se lidé mohou do soutěže o ceny zapojit formou SMS zpráv. Organizátoři kontaktují také 80 středních škol v kraji, kde přibudou kontejnery na plasty. Od pondělí funguje také internetová stránka www.jihocesketrideni.cz, kde zájemci najdou mimo jiné adresáře sběrných dvorů, praktické informace i dokumenty pro obce. Cílem kampaně je dosáhnout nejen toho, aby si občané začali nutnost třídění odpadů více uvědomovat, ale také toho, aby začali tlačit na obec, aby jim to umožnila, konstatovala ředitelka oddělení využití odpadů společnosti Eko-kom Martina Vrbová.

Do systému Eko-kom zaměřeného na třídění odpadu je v jižních Čechách podle ní dosud zapojeno 409 obcí, což je 66 procent z celkového počtu obcí v kraji. Žije v nich 92 procent obyvatel kraje. „Systém třídění odpadu je zaveden ve většině obcí, přesto však v kraji existuje 63 obcí, které nemají na svém území umístěny kontejnery na tříděný sběr nebo se nestarají o jejich vyvážení,“ poznamenala Vrbová.

Mezi základními unijními požadavky, jejichž nesplnění může vést do budoucna k finančním sankcím, je například snížení hmotnostního objemu odpadů ukládaných na skládky do roku 2010 o 20 procent ve srovnání s rokem 2000. Do roku 2013 pak bude možné umístit na skládky jen polovinu biologicky rozložitelných komunálních odpadů proti roku 1995, což v podmínkách kraje znamená snížení z 92 tisíc tun na 46 tisíc tun za rok. Mezníkem je rok 2025, kdy je navržen úplný zákaz skládkování neupraveného směsného komunálního odpadu. Pro jeho likvidaci je tedy nutné hledat jiná řešení, než je skládkování.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů