Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Krásné Březno - Vaky, určené na podzimní svoz spadaného listí, si od včerejšího dne mohou opět vyzvedávat zájemci ve vrátnici Technických služeb města Ústí (TSmÚ) v Krásném Březně. Při předložení občanského průkazu si z areálu technických služeb bezplatně odnášel včera žok i Tomáš Zahradník z centra města. "Beru si je na zahradu. Pro vaky si na podzim chodím pravidelně. Každý přece má zájem o čisté město," věřil Tomáš Zahradník. Podle mluvčí TSmÚ Barbory Konšalové potrvá výdej vaků do pátku 21. října. "Svoz vaků, naplněných shrabaným listím a trávou, bude zahájen 21. listopadu a končí 2. prosince dle termínů uvedených u jednotlivých městských obvodů. Naplněné vVaky by pak měly Technické služby města odvéz nejpozději do čtrnácti dnů."

Mydlovary - Obyvatele trápí poslední dobou jediná věc. Tou je chystaná stavba spalovny v bývalé úpravně rud Mape.
"Mám toho teď plnou hlavu. Začátkem prosince máme na kraji neveřejné projednávání. Také sháníme integrované povolení, to potřebujeme," řekl včera starosta Petr Ciglbauer.
"Děláme všechno pro to, aby tady nic takového nebylo. Ale společnost E.ON dělá opak," povzdychl si starosta.

Nedbalost při pálení klestí byla příčinou pondělního požáru lesa u Svržna na Domažlicku. Podle hasičů pochybila firma, která si na pálení sjednala chovance z hostouňského výchovného ústavu, ale už místo neohlídala po jejich odchodu. Plameny ohrožovaly les a mýtinu na Zámeckém vrchu. Tři desítky hasičů musely s hadicemi zdolat cestu na 568 metrů vysoký vrchol po lesních pěšinách i po pasece zarostlé maliníkem. Nahoru se obtížně dostávaly i cisterny s vodou. Oheň se však podařilo rychle uhasit, takže vznikly jen minimální škody.

Lákavou nabídku na ekologickou likvidaci bioodpadu dostala Mohelnice. Firma Komterm chce ve městě postavit závod na výrobu paliva z kalů z čistíren odpadních vod, městské zeleně a dalších biologických surovin, například řepkové slámy a štěpků z větví. Toto palivo by spalovala při výrobě tepla ve speciálních kotlích spolu s uhlím.
„Na tento projekt v hodnotě 200 až 250 milionů korun lze získat významnou dotaci z Evropské unie. Dá se předpokládat, že náklady na likvidaci těchto odpadů se budou zvyšovat a toto je cesta, jak je využít,“ uvedl Vlastislav Vítů ze společnosti Komterm.
Firma chce v Mohelnici postavit vzorový projekt, na kterém bude ukazovat dál přednosti ekologického spalování bioodpadu. „Ideální poměr při spalování je dvě třetiny biomasy a jedna třetina uhlí. Vyrobené teplo je výrazně levnější než ze spalování plynu, přitom emise odpovídají těm nejpřísnějším normám,“ řek Vítů. Mohelničtí zastupitelé si ponechali čas na rozmyšlenou do příštího zasedání.

Drobní vlastníci lesů na Vsetínsku by měli více dbát na ochranu mladých porostů před lesní zvěří. Upozorňují na to pracovníci vsetínské radnice, kteří před zimou začali kontrolovat, zda jsou stromy v soukromých lesích chráněny proti okusu. Během října už vlastníkům uložili pokuty ve výši dvacet tisíc korun. Zajištění ochrany mladých lesních porostů proti okusu a loupání lesní zvěří je podle Dušana Pinďáka z odboru životního prostředí vsetínské radnice jednou z důležitých podzimních prací. „V případě, že majitelé svých lesů tak neučiní, stromy jsou během zimy poškozovány, méně rostou, případně mohou uhynout,“ poznamenal Pinďák.
Podle zákona o lesích musí majitelé zajistit lesní porosty tak, aby po určité době od zalesnění holin stromy dosáhly přesně stanovené kvality. „Zákon stanoví, že stromy v zalesněné ploše musí do sedmi let dosáhnout určité výšky, aby nebyly ohrožovány trávou a nízkými křovinami,“ dodal Pinďák. Pokud se majitelé o svůj les nestarají, hrozí jim pokuta až do výše sto tisíc korun.

Káňata, poštolky a kalousové ušatí se včera ve Strakově u Litomyšle vrátili zpět na svobodu. Deset dravců se jako mláďata, nebo kvůli zranění dostalo do Záchranné stanice pro zvířata Pasíčka u Boru u Skutče. „V průběhu letošního roku jsme vrátili do volné přírody kolem sedmi set zvířat. Většinou nám je lidé přinesou jako zraněné nebo jako nalezená mláďata. My je vyléčíme, dokrmíme a naučíme například lovit. Vypouštíme je průběžně. Včerejší vypouštění bylo ale slavnostní. Chtěli jsme jím poděkovat městu Litomyšli za jeho podporu,“ říká Josef Cach ze Záchranné stanice pro zvířata Pasíčka.
Postarat se o zvířata, která by jinak nepřežila, ochranářům pomáhají dospělí i děti z okolí.
„Chodí k nám spousta škol i jednotlivců na exkurze a každý na nás dostane kontakt. Když pak nějaké zraněné zvíře nebo opuštěné mládě najdou, vědí, kam se obrátit. Pak nám velice ochotně pomáhají například autobusáci, kteří krabici s nalezencem přivezou až do Proseče na náměstí. Díky tomu se staráme o stále více zvířat a ptáků,“ líčí Cach s úsměvem podporu lidí z dalekého okolí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů