Pátek, 26. dubna 2024

Chtějí zastavit provoz čistírny vody

Chtějí zastavit provoz čistírny vody

Dvůr Králové - Provozovatel čistírny odpadních vod, společnost WWTP DKNL oznámila městu, že je z ekonomických důvodů nucena přerušit čištění.

Dojít by k němu mělo v polovině příštího měsíce. "Do problematické situace se naše společnost dostala vinou města tím, že do dnešního dne soustavně nehradí poskytované služby, dokonce i přesto, že koneční zákazníci čištění v položce stočné hradí," uvádí jednatel společnosti Daniel Jakubička. Společnost je ochotna ale i nadále jednat o zrušení svého rozhodnutí. Musí ale dojít k významnému posunu v jednáních.

Zastupitelé se otázkou čištění vody zabývají na každém jednání. V úterý se řešila především otázka, zda společnosti WWTP DKNL, s níž nemá město žádnou smlouvu, vůbec platit. Objevila se také obava, aby skutečně nedošlo k zastavení čistírny. Na dotaz zastupitele Zdeňka Kmínka odpověděl Josef Pácalt, který má na městském úřadě vodohospodářství na starosti. "Pokud by nedošlo k dohodě s provozovatelem ani majitelem čističky, nastane takzvaná krizová situace. V takovém případě by o provozu rozhodoval krizový orgán města, který může přijmout mimořádné opatření na dobu šesti měsíců," částečně uklidnil zastupitele Pácalt.

Město nechce platit milionové částky dokud se nevyjasní majetkové vztahy. Není totiž jasné, kdo je v současné vlastníkem čističky a jaké má smluvní závazky k provozovatelům. Patovou situace chce město vyřešit ukládáním peněz za čištění do soudní úschovy.

Krkonošské noviny

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů