Sobota, 27. dubna 2024

Boskovicko chce více třídit odpad a ušetřit na likvidaci odpadků

Boskovicko chce více třídit odpad a ušetřit na likvidaci odpadků

BOSKOVICE (Blanensko) -- Města a obce Boskovicka chtějí více třídit odpad. Nevede je k tomu jen snaha zlepšit stav životního prostředí. Cílem regionu je ušetřit na likvidaci odpadků. Mikroregion v souvislosti s projektem požádal stát o dvoumilionovou dotaci na 211 nových kontejnerů na odpadky.

"Třídění odpadu pomůže k lepšímu využívání nedávno otevřené kompostárny v Boskovicích. Region tvořený 28 městy a obcemi nemá skládku ani spalovnu. Pokud budeme třídit, všichni ušetříme," řekl dnes ČTK boskovický starosta František Sivera.

Podle něj nelze výši úspory, které lze dosáhnout, zatím odhadnout. S dalšími starosty z regionu se ale shoduje v tom, že budou významné. Například nyní stojí město uložení tuny netříděného odpadu na skládku 800 korun, přičemž tato částka se od roku 2000 již několikrát meziročně zvýšila asi o stokorunu.

Třídění přispěje k tomu, aby na skládkách a ve spalovnách končilo méně odpadu. Nové kontejnery budou na plasty, papír, sklo a biologický odpad. O ten se region dokáže postarat sám. Biologický odpad může skončit v městské kompostárně. Otevřena byla v červnu. Její výstavba přišla na 17 milionů korun.

Dvoumilionovou dotaci žádá město po Státním fondu životního prostředí. Peníze by měly stačit i na koupi mobilního drtiče odpadků. Pokud region finance získá, v Boskovicích se počet kontejnerů na tříděný odpad zdvojnásobí. Navíc kontejnery se začnou využívat v malých obcích, kde se zatím odpad netřídí.

"Pro nás je důležité, že po zkvalitnění sítě kontejnerů na tříděný odpad volají sami občané. Mnozí z nich chtějí třídit, ale zatím k tomu nemají vhodné podmínky," doplnil Sivera. Pokud region uspěje, nové kontejnery by se v něm měly objevit počátkem příštího roku.

Vladimír Klepáč
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů