Pátek, 26. dubna 2024

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

ZLÍN – Informaci o přípravách průmyslové zóny v Holešově, do níž má zájem vstoupit strategický investor, projednala na svém včerejším jednání krajská rada. V současné době intenzivně probíhá příprava této plochy ve spolupráci s agenturou CzechInvest, jedná se o výkupech pozemků a realizaci dalších technických opatření.
Hejtman kraje Libor Lukáš také v Bruselu projednal s viceguvernérem Evropské investiční banky Ivanem Pilipem zapojení této instituce do financování celého projektu.

Výsledky laboratorních testů potvrdily výskyt viru ptačí chřipky H5N1 v Rumunsku. Tento virus byl také potvrzen v Turecku 13.10.2005. Komise vyhlásila zákaz dovozů drůbeže, drůbežího masa a drůbežích výrobků z těchto zemí. Očekává se také potvrzení prvního případu ptačí chřipky na území EU, a to v Řecku.

Světová strategie ochranářské práce ZOO a akvárií (World Zoo and Aquaria Conservation Strategy, WZACS), přijaté roku 2004 na summitu Světové asociace ZOO a akvárií (WAZA) v Taipei. Dokument velmi podrobně popisuje základní úkoly zoo a akvárií, hlavní dosavadní úspěchy a jejich přínos k celosvětové ochraně přírody a je současně i reprezentativním přehledem argumentů pro diskuse typu "zoo ano či ne?".
Překlad dokumentu je k dispozici na www stránkách Unie českých a slovenských ZOO. - http://www.zoo.cz/

Soutěže v rámci projektu "Madagaskar, laboratoř bohů" 
Agentura Koniklec připravuje v rámci "Expedice Baobab 2006" dvě pětiměsíční soutěže pro mládež (středoškoláky) i dospělé, jejichž vítězové pojedou na Madagaskar!
Dalších devět vítězů soutěže pro veřejnost ve věku od 15 - 19 let, může využít nabídky se této jedinečné expedice zúčastnit.
Soutěže budou probíhat od 1. listopadu 2005 do 31. března 2006. Úkolem soutěžících bude zpracovat každoměsíční úkoly /teoretické, praktické/ tématicky se vážící k Madagaskaru.

Výtvarné soutěže pro děti a mládež  
ALCEDO vyhlašuje na školní rok 2005/06 výtvarné soutěže na téma:
o Vesmírné putování - uzávěrka 4. 11. 2005, vernisáž 11. 11. 2005
o Ať žije cirkus - uzávěrka 3. 2. 2006, vernisáž 10. 2. 2006
o Svět zvířat - uzávěrka 21. 4. 2006, vernisáž 28. 4. 2006
o Pohádkové bytosti - uzávěrka 26. 5. 2006, vernisáž 2. 6. 2006

Maďarská veterinárna služba zistila, že mäsový odpad od bavorskej firmy, ktorá predala zvyšky z bitúnku ako potraviny vhodné pre ľudí do Maďarska, a okrem iných krajín aj na Slovensko, nakúpila aj spracovateľská firma v župe Sabolcs-Szatmár-Bereg. Kusy hydiny kúpili od bavorského bitúnku, ktorý v súčasnosti vyšetrujú nemecké orgány z dôvodu falšovania dokladov, v období medzi 25. septembrom 2004 až 14. februárom 2005. Informovalo o tom komunikačné oddelenie poľnohospodárskeho rezortu v Budapešti. Maďarský internetový portál MFOR.HU pripomína, že do rôznych spracovateľských podnikov európskych krajín sa dostalo 1 700 ton mäsa a kostí, ktoré v zmysle noriem Európskej únie boli nevhodné pre ľudskú spotrebu. Agrárny rezort v Maďarsku nariadil už predtým preverenie prípadného dovozu tovaru z dotknutej bavorskej firmy, v súčasnosti prípad spracovateľa východomaďarskej župy prešetruje úrad veterinárnej služby.

Vědci z Ameriky a Brazílie zveřejnili studii dokumentující, že odlesňování v povodí Amazonky je patrně až o šedesát procent vyšší, než se dosud domnívali.
Vědci  nyní alarmují veřejnost, protože zaregistrovali takzvanou selektivní těžbu, při níž se nekácejí celé plochy deštného pralesa, ale jednotlivé stromy mimořádné hodnoty. Ke snímání použili vyspělé zobrazovací techniky, jež jsou schopny zaznamenat i těžbu dřeva, kterou běžné satelity nezachytí. Brazilský prales je přitom ekosystémem, který má vliv na klima celé naší planety. Tamní úřady ale tvrdí, že nové údaje jsou nadhodnocené. Představitel organizace ochránců přírody Flavio Montiel řekl, že tempo odlesňování se vloni snížilo a osm milionů hektarů pralesa bylo vyhlášeno za chráněnou oblast.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů