Sobota, 20. dubna 2024

Revírníci už připravují lesy na zimu

Revírníci už připravují lesy na zimu

Zlínský kraj ţ Těžba dřeva je jednou z mnoha činností, kterým se v těchto dnech věnují lesníci na Zlínsku. Jejich úkolem je také ošetřovat stromy, zajistit ochranu vánočních stromků před zloději, navážet do krmelců potravu pro zvěř a celkově tak připravit lesy na zimu.

V luhačovických lesích probíhá ve velkém těžba dřeva." Těžíme teď více než během roku. Stromy se nacházejí v období vegetačního klidu a lépe se s nimi pracuje. I jejich dřevo je v tuto dobu nejkvalitnější," vysvětlil vedoucí Lesní správy Luhačovice Josef Zezula. " Od půlky listopadu se navíc mohou těžit i vánoční stromky. Už nyní však zajišťujeme hlídky, aby zabránily lidem v krádežích," dodal Zezula.

Na podzim mají lesníci povinnost ošetřit zejména mladé stromky proti okusu zvěře." Pupeny by jinak přes zimu pravděpodobně zničila zvěř," uvedl Zezula. Revírníci proto natírají stromy speciálními repelentními látkami do výšky jeden a půl až dva metry nad zemí." Nejčastěji používáme lanolin z ovčí vlny. Zvěř spolehlivě odpuzuje," upřesnil lesník.

Ve Zlínském kraji působí také řada soukromých majitelů lesů. Jedním z nich je starosta Hrobic František Gajdošík." Mám malý les a žádné zbytečné zásahy do něj ani před zimou nedělám. Příroda si pomůže sama," uvedl. Podobně postupuje i valašskokloboucká organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka, která vlastní deset hektarů zalesněného pozemku." L es vedeme jako přirozený ekosystém a snažíme se do procesů, které se v něm odehrávají, zasahovat co nejméně," řekl předseda Miroslav Janík.

Lesní závody a hospodáře řídí a hlídá Státní správa lesů." Pokud někdo své povinnosti zanedbá a správa lesů to zjistí, může dostat pokutu až sto tisíc korun," uvedl Marek Koutný z oddělení Státní správy lesů Magistrátu města Zlína.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů