Čtvrtek, 28. března 2024

Přestavba pražské čistírny odpadních vod má začít koncem příštího roku

Přestavba pražské čistírny odpadních vod má začít koncem příštího roku
Přestavba ústřední pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově by měla začít koncem příštího roku. Město musí zařízení zásadně upravit, aby splnilo normy Evropské unie. Zástupci magistrátu hl. m. Prahy pevně věří, že na více než devítimiliardovou investici přispěje unie i stát. ČTK to při dnešním veřejném projednání vlivu této stavby na životní prostředí řekl radní Miloš Gregar.

Magistrát požádal Evropskou unii o téměř tři miliardy korun, které by měla uhradit z fondu soudržnosti. Podle Gregara bude o žádosti rozhodnuto do konce roku. Od státu by chtělo město získat přes dvě miliardy korun. Podle Gregara příspěvek očekává už proto, že stát dostal prodejem 66procentního podílu ve firmě Pražské vodovody a kanalizace 6,1 miliardy korun.

Pokud by se dotace nepodařilo získat, nastal by podle radního velký problém. Znamenalo by to přehodnocení priorit strategických investic, jako je rozšiřování sítě metra a výstavba vnitřního automobilového okruhu, uvedl Gregar.

Hlavní práce na čistírně se podle něj mají provádět v letech 2007 a 2008, aby mohla být spuštěna ve zkušebním provozu koncem konce roku 2010. V opačném případě by městu hrozily pokuty.

Nové směrnice kladou vyšší nároky na odstraňování dusíkatých a a fosforečnatých látek, čímž se prodlouží proces čištění vod. Přestavba čistírny spočívá ve zvýšení její účinnosti různými technologickými změnami, musí se také zvětšit reaktivační nádrže.

Odpor některých zastupitelů a městských částí dříve vyvolal záměr, že by se kaly z čistírny spalovaly přímo na ostrově, nebo v areálu bývalé teplárny v Holešovicích. Současný plán to už neobsahuje, využije se současný způsob likvidace kalů.

K tomu má připomínky například radnice Prahy 6. "Musíme trvat na našem požadavku, aby bylo vymístěno kalové hospodářství z Císařského ostrova," uvedla dnes místostarostka Jaroslava Trnková. Zástupci magistrátu ale říkají, že konečný způsob ničení kalů se bude řešit až později.


Michal Burian
Zdroj: www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů