Středa, 1. května 2024

Pokus s potkanem se vymkl kontrole

Pokus s potkanem se vymkl kontrole
Čtyři dlouhé měsíce trvalo novozélandským vědcům, než se jim podařilo chytit jediného potkana. Z výzkumných důvodů jej vypustili na jednom z opuštěných ostrovů Nového Zélandu a pak po něm marně pátrali.

Jako chlupatý Robinson Crusoe byl hnědý exemplář potkana (Rattus norvegicus), pojmenovaný Razza, vypuštěn a zanechán vlastnímu osudu na jednom z opuštěných ostrovů novozélandského souostroví. Vědci tímto experimentem chtěli zjistit, proč tento hlodavec tak úspěšně přežívá, a proč je ho tak těžké vyhubit a ochránit křehké ekosystémy, které ohrožuje.
Razza se po 18 týdnů úspěšně vyhýbal nespočetným pastím a ohrnoval čumák nad otrávenou návnadou. A dokonce skočil do vod jižního Pacifiku a přeplaval 400 metrů, které jej dělily od jiného ostrova, kde hledal lásku, domnívají se vědci.

Nejdelší plavání
"Chtěli jsme zjistit, jak těžké bude polapit jediného hlodavce za použití standardních metod likvidace, které se využívají v oblastech s hustou populací," vysvětlil důvod pokusu Mick Clout z univerzity v Aucklandu. V posledních dvaceti letech hlodavci znovu zaplavili jedenáct novozélandských ostrovů, které od nich byly vyčištěny.
Ačkoliv Razzu tížil malý radiový vysílač umístěný na krku, podařilo se mu odolat všem pokusům o jeho dopadení na lesnatém neobydleném ostrově Motuhoropapa, kde strávil deset týdnů. A dokonce byl vždycky o krok napřed před čmuchajícími psy, kteří byli nasazeni na jeho stopu.
Pak potkan zmizel a znovu se objevil na sousedním ostrově Otata. Pravděpodobně ho vedl prvotní pud v době páření, vysvětlil Clout. Podle badatelů Razzovo plavání mezi ostrovy je potvrzené jako zatím nejdelší mezi těmito hlodavci.
Hlodavcova sága tím ale neskončila. Vědci strávili dalších osm týdnů snahou zlikvidovat stále unikajícího vetřelce na druhém ostrově. "Nadneseně řečeno, jsme si rvali vlasy, když jsme se to zvíře snažili polapit," připustil Clout.

Zrádné maso tučňáka
Podle Davida Townse z novozélandského ministerstva životního prostředí výsledky výzkumu vyvolávají řadu otázek v oblasti ochrany ohrožených druhů na ostrovech, kde nejsou živočichové, kteří by potkany lovili. Mnohé domorodé druhy rostlin i živočichů nemají vyvinutý obranný mechanismus, který by je ochránil před nově přivezenými druhy. Potkani a vačice způsobují na některých ostrovech hotovou pohromu.
Novozélandští ochranáři přitom vytvářejí na jednom ostrově zbaveném hlodavců kolonii vysoce ohrožených buclatých nelétavých zelených papoušků zvaných kakapo. Pokud by se tam potkani dostali, bylo by po cenné kolonii.
Nakonec klíčovou roli při Razzově dopadení a likvidaci sehráli speciálně cvičení psi. Jakmile našli jeho cestičku, výzkumný tým mohl prošpikovat celou oblast pastmi. A bylo to čerstvé maso z tučňáka, které se stalo chytrému potkanovi osudným. Po 18 týdnech na svobodě se na něj chytil do pasti, která ho usmrtila.
Zdá se, že se však badatelé nepoučili. Vypustili už dalšího potkaního samce s radiovou vysílačkou na ostrově Motuhoropapa o rozloze 9,5 hektaru. "Chceme si ověřit, zda se Razzovo chování nevymykalo normálu," podotkl Clout.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů