Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rybáři včera lovili v padesátihektarovém Metelském rybníku na Strakonicku. Síť tu rozhodili poprvé od povodní v roce 2002, kdy hráz rybníka praskla a voda zničila vesnici Metly. Hráz byla později opravena a rybník dostal nejmodernější výpusť a přepadový systém v republice. Rybáři by mohli vylovit na 50 tun ryb, převážně kaprů.

Nakládání s odpady bude možná zdaněno pětiprocentní sazbou dně z přidané hodnoty (DPH). Předpokládá to novela zákona o DPH, kterou předložil pražský magistrát. Sněmovna předlohu hladce postoupila do závěrečného čtení.
Zastupitelé tvrdí, že zvýšení DPH vyvolalo jen v Praze za rok 2004 nárůst nákladů o 52,6 milionu korun. O konečné podobně předlohy by mohla sněmovna hlasovat na listopadové schůzi. Navrhovaná právní úprava, pokud bude přijata, bude představovat v příštím roce pro státní rozpočet snížení příjmů u DPH o 516 milionů korun.

Přes 200 kriticky ohrožených raků bylo včera vysazeno do vodní nádrže v Radíkově na Olomoucku. Vypustili je ochranáři, kteří se snaží dostat tyto živočichy zpět do volné přírody. "V radíkovské nádrži se kriticky ohrožení raci říční vyskytovali již dřív. Raci pocházejí z ojedinělé račí líhně v Olomouci a jsou součástí záchranného programu raka říčního, který probíhá od roku 1985,"řekl včera šéf odboru životního prostředí olomoucké radnice Petr Loyka.

Olomouc ţ O dvě stovky raků říčních se včera rozrostla populace vodní nádrže v Radíkově na Olomoucku. Mladé raky odchovali olomoučtí ochránci přírody ve speciální líhni. Záchranou a vysazováním kriticky ohrožených "klepetáčů"se olomoučtí ochránci zabývají už od roku 1985. "Od té doby také probíhá program na jejich záchranu. Dosud jsme uměle odchované raky vysazovali přímo v Olomouci, Radíkově a v Litovelském Pomoraví. Ve všech těchto lokalitách se jim velmi dobře daří,"sdělil vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Město Olomouc podle něj podpořilo projekt zaměřený na návrat ohrožených raků říčních do radíkovské nádrže částkou 49 tisíc korun."První dvě stovky raků jsme tam nastěhovali už loni. Letos v létě jsme si ověřili, jak žijí. Odchytávali jsme je do speciálních pastí s rybí nástrahou. Zjistili jsme, že jim stojatá voda plně vyhovuje,"doplnil zoolog Miloš Holzer. Na vysazování raků se včera přišel podívat i dvacetiletý Ivo Hanzlík z Radíkova. "Stěhování ráčků jsem tady sledoval už v loňském roce. Jako rybáře mě jejich záchrana zajímá. Jsem rád, že je tady máme,"uvedl mladík.

Poprvé od povodní v srpnu 2002 letos rybáři z Blatenské ryby, jednoho z největších jihočeských rybářství, loví čtyřiapadesátihektarový Buzický rybník.
Jeho hráz totiž při záplavách praskla a pak byl bez vody. Násadu do něj rybáři vpustili až letos na jaře. Slavnostní výlov s hudbou, občerstvením a soutěží pro diváky rybáři přichystali na dnešek. října. ČTK to řekl ředitel podniku Václav Špeta. Blatenská ryba zahájila na počátku října podzimní výlovy na velkých rybnících. Firemní střediska v Blatné a Sedlici vyprodukují do zimy na 131 rybnících stejně jako v minulých letech zhruba 800 tun ryb, z toho 93 procent kaprů. Rybáři obou podnikových středisek loví téměř každý den až do poloviny listopadu. Mimo běžných výlovů připravili i výlovy s většími akcemi pro diváky.
"Letos je zdravotní stav ryb jedinečný. Nezažil jsem to od roku 1980, kdy se jako veterinář této problematice věnuji," zdůraznil Špeta. Kromě kapra firma chová tolstolobiky, líny, marény, candáty, štiky či sumce. Zhruba desetinu vlastní produkce zpracovává v provozu v Blatné. Ceny vánočních kaprů, jež firma začne prodávat bezprostředně před svátky, se podle Špety budou pohybovat v podobném rozpětí jako loni, maximálně nepatrně vzrostou. Za kolik se kapr objeví na pultech, ale podle Špety určí až prodejci.
Společnost Blatenská ryba již deset let hospodaří na 280 rybnících na Strakonicku, Písecku a Příbramsku, jejichž výměra dosahuje téměř 1600 hektarů. Ročně podnik vyrobí kolem 850 tun ryb, chová i divoké kachny a kuřata. Polovina jeho rybí produkce míří do ciziny, především do západní Evropy.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů