Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé by měli začít třídit i bioodpad

Lidé by měli začít třídit i bioodpad
Klášterec nad Ohří - Nový plán odpadového hospodářství schválili klášterečtí zastupitelé na svém posledním jednání. Ačkoli se plán nedotkne peněženek obyvatel přímo, město bude muset do odpadů investovat v příštích pěti letech statisíce korun.
"Na základě nového zákona o odpadech musejí po kraji vypracovat nové plány i obce," uvedl František Kabát, vedoucí odboru místního hospodářství klášterecké radnice, "V tom našem jsou konkrétně shrnuty cíle odpadového hospodářství města na následující období."
V nejbližší době bude jediným, pro obyvatele města viditelným výsledkem nového plánu změna vyhlášky o odpadech. "Nejprve ovšem musí náš nový plán schválit krajský úřad," upozornil Kabát. "Pak bude možné některé věci zahrnout do pravděpodobně nové obecně závazné vyhlášky."
Plán počítá s několika cíli, kterých bude muset radnice do pěti let dosáhnout. Jejich naplnění bude stát statisíce korun. Alespoň podle předpokladu společnosti Ekora, která odpadový plán pro město zpracovala.
Podle Ekory by mělo město do roku 2010 ekologickou výchovou a osvětou snížit produkci odpadů. Výchova obyvatel by měla přijít na dvacet až třicet tisíc korun. Další desetitísíce ročně by měla stát úprava současného systému svozu odpadů a sítě sběrných míst.
Již příští rok by také mělo město nechat vypracovat projekt na separaci bioodpadu a jeho využití v kompostárnách, bioplynových stanicích či při výrobě alternativního paliva. Projekt by měl stát odhadem asi padesát tisíc korun. Další desetitisíce ročně bude stát jeho zavádění do praxe.
"Myslím, že největší problém bude se shromažďováním a následným využitím biologicky rozložitelných odpadů," povzdechl si František Kabát nad jedním z dalších cílů nového plánu. "To jsou například odpady z velkokapacitních jídelen a kuchyní. Dosud nemělo město s tímto druhem odpadů žádné či minimální zkušenosti. "
Do roku 2010 by také město mělo o dvacet procent snížit roční množství odpadu ukládaného na skládku. Nejtěžší ale nejspíš bude přesvdčit lidi, že do pěti let by měli na osobu a rok vy třídit minimálně 33 kilogramů využitelného odpadu.

S čím také počítá odpadový plán
* Snížit do 5 let o 20 % množství odpadu vyváženého na skládku.
* Naučit obyvatele města vytřídit ročně 33 kg využitelného odpadu na osobu.
* Naučit třídit a využít biologicky rozložitelný odpad.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů