Pátek, 29. března 2024

Brána do Beskyd má od Unie dostat miliony

Brána do Beskyd má od Unie dostat miliony
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Meziříčská radnice dosáhla významného úspěchu. Tři ze čtyř jejích projektů mají dostat finanční podporu z fondů Evropské unie v celkové výši 13,7 milionů korun, zbývající necelé tři miliony na ně vynaloží město ze svých vlastních prostředků.

Zmíněných téměř čtrnáct milionů korun má meziříčská městská kasa dostat z fondů Evropské unie v rámci projektu přeshraniční spolupráce nazvaný Interreg III A Česko - Slovensko. " Společný technický sekretariát programu potvrdil finanční účast ve výši pět milionů osm set tisíc korun na projektu Brána do Beskyd, spočívajícím ve zřízení informačního a poradenského centra v bývalé sýpce v sousedství zámku Žerotínů," uvedla Zuzana Adamcová, vedoucí oddělení regionálního rozvoje městského úřadu.
Ještě o dvě stě tisíc korun více obdrží Valašské Meziříčí od Unie v rámci projektu Zelená pro Beskydy. " Jedná se o pořízení a instalaci solárních kolektorů na ohřev vody na letním koupališti," vysvětlil tiskový mluvčí radnice Josef Beneš. Další necelé dva miliony město získá na zpracování studie využití obnovitelných zdrojů energie, sledující zlepšení životního prostředí. " Jediný zatím zamítnutý projekt spočívá ve využití kotlů na spalování biomasy v odlehlých částech města, kde není zaveden plyn. Také tento záměr má ale ještě šanci na přijetí," doplnila Adamcová.
Všechny zmíněné projekty mají být realizovány příští rok. Finanční podpora programu Interreg je přitom podmíněna spoluprací s jiným městem v sousední zemi, partnerem Valašského Meziříčí je v tomto případě slovenská Čadca. " Z tohoto svazku nám vyplývá povinnost sdělit partnerovi nabyté zkušenosti a být mu nápomocni při případném zpracování jeho vlastních projektů," doplnila vedoucí oddělení. " S dosaženým výsledkem jsem velmi spokojen. Svědčí o kvalitách předložených projektů i těch, kteří je zpracovali," uzavřel starosta Jiří Kubeša.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů