Pátek, 19. dubna 2024

Jeskyně jsou poprvé otevřeny i v listopadu

Jeskyně jsou poprvé otevřeny i v listopadu
Blansko Letos poprvé se návštěvnická sezona ve třech jeskyních Moravského krasu prodlužuje i na měsíc listopad. " Punkevní jeskyně jsou v provozu celoročně. Zatím ale bylo zvykem, že Kateřinská jeskyně, Sloupsko- šošůvské jeskyně a Balcarka končily sezonu k prvnímu listopadu," řekl nový vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Martin Bouda. " Po dohodě s vedení správy chráněné krajinné oblasti dochází letos ke změně. Zimní klid, který je zaveden zejména s ohledem na netopýry, nastane od prosince, a posune se tedy až do začátku března," dodal.
Přesto bude provoz těchto jeskyní v listopadu mírně omezen. " Stanovili jsme, s ohledem na zimující netopýry, tři vstupy na den s určením hodiny prohlídky. Proto doporučujeme turistům, aby si předem ověřili, kdy je která jeskyně otevřena. Věříme, že i podzimní návštěva podzemí má své kouzlo," dodal vedoucí správy jeskyní s tím, že posunutí návštěvnické sezony do listopadu je výhodnější i z důvodů provozních a s ohledem na stav silnic.
K provozu jeskyní v zimních měsících měli co říci také pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
" Celou záležitost jsme podrobně konzultovali a provedli jsme řadu doprovodných opatření. K nim například patří i utlumení světelných zdrojů v místech, kde by mohli být netopýři rušeni. Ti tráví v jeskyních až pět měsíců, takže potřebnou dobu klidu budou mít zaručenu," vysvětlil Miroslav Kovařík ze správy CHKO.
Moravský kras patří k nejvýznamnějším netopýřím oblastem ve střední Evropě. Bylo v ní objeveno jedenadvacet druhů netopýrů. K největším zimovištím netopýrů patří především Sloupsko- šošůvské jeskyně.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů