Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dopolední přízemní teplotní inverze se vyskytovaly prakticky v průběhu celého uplynulého týdne, rozptylové podmínky tudíž byly mírně nepříznivé. V Litvínově byl ve dnech 21. října, 22. října a 27. října překročen krátkodobě hygienický limit pro sirovodík. Tabulka uvádí průměrné denní hodnoty za uplynulý týden. Aktuální informace poskytuje Ekologické centrum Most na bezplatné lince 800 195 342, zasíláním sms zpráv nebo na internetových stránkách www.ecmost.cz.

Stavbu čistírny odpadních vod ve Švihově zpozdí odvolání dvou rakouských stavebních firem, které neuspěly v soutěži na tuto zakázku. Krok neúspěšných soutěžitelů zároveň ohrožuje čerpání evropských dotací. Státní fond životního prostředí (SFŽP) uzavře s městem smlouvu na čerpání padesátimilionové dotace, až radnice podepíše smlouvu s dodavatelem díla. Podle dotačních podmínek jsme ji měli mít v září. Ministr životního prostředí nám prodloužil lhůtu do března. Město nyní čeká na verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl rozhodnout do konce roku. Odvolání neúspěšných soutěžitelů u úřadu blokují důležité stavby v řadě obcí, kterým hrozí, že schválené dotace nakonec vůbec nezískají a budou si muset brát běžné komerční úvěry.

Třebíčsko - Jen pár týdnů poté, co začala jihomoravská společnost Daruel na Třebíčsku sbírat použitý kuchyňský olej, se pustily do netradičního třídění školy. Již dvě desítky z celého Třebíčska se jich zapojily do unikátního projektu na pomoc životnímu prostředí a kanalizačním trubkám. Právě přepálené oleje škodí potrubí a ničí přírodu.
"Patnáctka škol dokonce začala oleje sama sbírat a posílá je k ekologické likvidaci. Cílem společné aktivity je, aby v kanalizacích českých obcí a měst končil jen zlomek z dnešních asi 40 tisíc tun použitých jedlých olejů, které domácnosti každoročně vylévají do odpadních potrubí," informovala Eva Kijonková z Daruelu. Ve sběrných dvorech měst umístila společnost speciální barely. Olej sváží průběžně do Hostěradic na Znojemsku, kde se zpracovává až do finálního produktu bio příměsi do motorové nafty. Třebíčsko je první vlaštovkou a Daruel hodlá časem rozšířit třídění do dalších měst republiky.

Zbytiny - "Máme velký zájem na tom, aby se nám podařilo v obci vybudovat rybník," informoval starosta obce Zbytiny Antonín Poskočil. Rybník by měl vzniknout po levé straně při cestě na Skříněřov, v lokalitě zvané Bažina. "Je zajímavé, že kdysi, když ještě fungovaly v Prachaticích lázně, vozila se tam na léčení rašelina právě z těchto míst," zabrousil do historie starosta.
Podle jeho slov je na stavbu zhruba pětihektarového rybníku již připravena projektová dokumentace a obec čeká pouze na zprávu od odborníka na ekologii. "Bez jeho kladného vyjádření o tom, že rybník nebude mít negativní vliv na Národní přírodní památku Blanice, nedostaneme ke stavbě od ministerstva životního prostředí povolení," uzavřel informace týkající se stavby starosta Poskočil s tím, že každá správná obec přeci musí mít svůj rybník.

Kraskov - Bezpečnost dětí hrajících si ve sportovním areálu této obce u Seče na Chrudimsku ohrožovala lípa, která zde stála více než sto let.
"Žádali jsme vedení Chráněné krajinné oblasti Železné hory, do níž Kraskov spadá, o posouzení důvodů pro skácení jednoho ze stromů stojících v okolí místního hřiště," uvádí místostarosta Seče Marcel Vojtěch. Důvodem apelování na vedení CHKO bylo nebezpečné naklonění a hrozba zřícení mohutného stromu.
"Bezpečnost dětí je rozhodně na prvním místě, nehájíme stromy za každou cenu. Rozhodli jsme se pro pokácení. V současné době je tedy tato lípa už odstraněna," dodává vedoucí nasavrcké Správy CHKO Železné hory František Bárta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů