Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rady Exportérům

Rady Exportérům
 Španělé chtějí expandovat do Česka. Alespoň tomu nasvědčuje nynější mise bezmála padesáti šéfů španělských firem, prezidentů asociací a veletrhů a reprezentace autonomních oblastí Valencie a Madridu.
Pro tuzemské exportéry je podstatné, že Španělé mají jak zájem prosadit se se svými výrobky a službami na českém trhu, tak najít partnery pro spolupráci a přizvat české firmy k účasti na tamních veletrzích.

Šance v nábytkářství
Jedním z nosných odvětví španělské ekonomiky je nábytkářství, Španělsko je čtvrtým největším výrobcem nábytku v Evropské unii.
"Působí zde na 13 tisíc firem. Většinou jsou to špičkoví kvalitní výrobci, ale jedná se převážně o drobné firmy. Trh je proto velice rozdrobený," říká Enrique Pérez Tortosa, předseda asociace vývozců španělského nábytku a ředitel nábytkářského podniku Industrias Mova.
Tento vlivný zástupce odvětví je přesvědčen, že do budoucna vznikne spolupráce mezi firmami obou zemí. "Produkce a vývoz španělského nábytku jsou cenově zaměřeny na vyšší střední třídu. Čeští nábytkáři by se na španělském trhu mohli naopak prosadit cenově dostupnějšími výrobky v nižší střední kategorii," tvrdí Tortosa.
Jeho slova o možné spolupráci potvrzuje i zájem španělských firem o vyhledání českých partnerů, kteří by pro ně vyráběli nábytek či jeho části. "Naše kancelář dostává od španělských firem tyto žádosti často. Poptávána jsou nábytková kování, kovové nábytkové struktury, ale i možnost výroby nábytku podle zadání zákazníka. Situace je dána tím, že španělské firmy musí reagovat na silnější konkurenci," vysvětluje ředitelka kanceláře agentury CzechTrade v Madridu Petra Konvičková.
Jednou z cest českých výrobců na španělský trh je nábytkářský veletrh FIM ve Valencii, který je druhým nejvýznamnějším v Evropě. "Vystavuje se nábytek všech stylů a přichází sem osmdesát tisíc návštěvníků, z toho přes deset tisíc potenciálních zahraničních kupců," říká Tortosa, který veletrh založil.

Příležitosti v keramice
Do Prahy v minulých dnech zamířil i Armando Ibáňez Guaita, podnikatel a současně prezident veletrhu CEVISIMA, na němž se prezentují výrobci keramiky a vybavení koupelen i kuchyní.
"Sektor keramiky je ve Španělsku velmi významný. Svědčí o tom ostatně i vývoz do Česka, který se jen letos zvýšil o třicet procent," říká Guaita, podle něhož existuje řada možností spolupráce s českými firmami. "Dokážu si představit spolupráci v oblasti výměny technologií. Mezi produkty, které se prezentují na veletrhu CEVISIMA, jsou také smalty a suroviny, které slouží k výrobě kachliček. Španělsko je v tom velmi silné. Myslím si, že i zde by mohl být prostor pro spolupráci s českými firmami," uvedl dále Guaita.
"Další důležitý sektor je vybavení koupelen. Pokud by se čeští a španělští podnikatelé lépe poznali, určitě by se našel nejeden, který by chtěl spolupracovat. Navíc kooperace v tomto sektoru je jednodušší než třeba v keramice," říká Guaita. Konkurence v keramice je podle jeho názoru velmi tvrdá. "Prezentace na veletrhu užitkové keramiky CEVISIMA ve Valencii je příležitostí udělat si srovnání. Své výrobky tu vystavují firmy z více než padesáti zemí, což může být pro české firmy také příležitostí," míní prezident veletrhu Armando Ibáňez Guaita.
Veletrh každoročně navštíví devadesát tisíc lidí, především odborníků a zástupců španělských i zahraničních firem z oboru.

Možnosti franchisingu
Ve Španělsku je více než 650 franchisingových podniků, z nichž přes sto vyváží koncepty do zahraničí.
"Na španělském trhu působí také stovka cizích společností, shodou okolností je to stejný počet, jako je španělských firem působících v zahraničí. Náš trh franchisingu je však velmi otevřený," říká generální ředitel Španělské asociace franchisingu Xavier Vallhonrat.
"Pokud by české firmy měly zájem o franchising ve Španělsku, možná by byl vhodný italský model. Ten je založen na vysoké flexibilitě přizpůsobení se specifikám místního trhu," radí Vallhonrat, jehož asociace podporuje jak španělské firmy ve světě, tak i přítomnost zahraničních subjektů na španělském trhu. "V Česku chceme nabídnout rentabilní koncepty, které se prosadily a osvědčily jinde. Prioritní jsou pro nás nejrozvinutější odvětví, jako je sektor módy, který se pomocí franchisingu rozvíjí už celé roky. Máme v zemi celou řadu světoznámých značek. Druhý prioritní obor je hoteliérství," dodává Vallhonrat.
V Česku se objevili i zástupci dalších odvětví, například stavebnictví. Konkrétně firmy Llanera, Coperfil či Grupo Ga Ojeda. Stavebnictví je totiž jeden z nejrychleji rostoucích sektorů tamní ekonomiky. Španělští stavbaři v Česku hledají nejen možnosti prodeje, ale i české dodavatelské firmy. V uplynulém roce se na španělském trhu podařilo uplatnit výrobcům otopných těles či sprchových koutů.
S českými podnikateli jednali v Praze i zástupci Sdružení podnikatelů Madrid či Instituto Gallego de promocion economica, kteří hledají zájemce o investování v Galicii.
Naproti tomu chyběli zástupci telekomunikací a IT sektoru. Ten se přitom ve Španělsku v poslední době velice dynamicky rozvíjí. "České firmy mohou v tomto odvětví spolupracovat se španělskými firmami i na projektech Evropské unie," říká Petra Konvičková z agentury CzechTrade.

V jakých oborech se mohou uplatnit čeští exportéři
Stavebnictví
Zvuková, tepelná izolace
Sanitární technika, vodovody a příslušenství
Materiál a zařízení pro instalace vody a plynu
Klimatizace a vytápění
Elektromateriály
Elektromotory
Materiál pro nízké napětí
Měniče frekvence
Osvětlení
Nábytkářství
Kutilské a zahradní potřeby
Biomasa  , biopaliva
Biotechnologie
Zejména aplikace v potravinářsko-zemědělském sektoru Zdroj: MP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů