Pátek, 19. dubna 2024

Holešovice jsou před povodní ochráněny

Holešovice jsou před povodní ochráněny
Výstavba protipovodňových zábran

Dnes převzalo vedení města, zastoupené primátorem Pavlem Bémem a náměstkem Janem Bürgermeisterem, od dodavatelů výstavby dokončenou část úseku protipovodňového opatření, jež ochrání Holešovice a Stromovku. Spolu s dokončenými předcházejícími etapami tím bude ochráněn celý střed Prahy. Výše investice města pro etapu, která bude hotova do konce roku, dosahuje 570 miliónů korun.

Po povodni roku 2002 se ochrana před případnou podobnou situací stala prioritou hlavního města Prahy.  Reprezentace města okamžitě zahájila a začala v maximální míře realizovat protipovodňová opatření. Na základě zkušenosti roku 2002 se protipovodňová opatření oproti původnímu řešení upravila a jsou nyní budována tak, aby ochránila město před účinky srovnatelných povodní na Vltavě o průtoku QN=5300 m3s-1, s bezpečnostní rezervou 30 cm.

Pro ty, jichž se tato situace konkrétně dotkla, je to pořád živá rána, i když se město snažilo pomoci všem lidem v nouzi. Jsem rád, že město tuto investici upřednostnilo a ubezpečuje tím obyvatele hlavního města, že se nebude opakovat  katastrofa, kterou jsme před třemi lety prošli,“ řekl primátor hlavního města Pavel Bém při slavnostním převzetí další části dokončeného úseku protipovodňových opatření.

V právě dokončené etapě se jedná o stavby protipovodňových zábran chránících městskou část Holešovice a park Stromovka. Území Holešovic má perspektivu rozvíjející se části města, a to jak v prostoru Bubenského nádraží, tak i na nezastavěných parcelách podél nábřeží. Například  podél Jankovcovy ulice na nábřeží  územní plán počítá s výstavbou městského jádra smíšeného typu, jehož součástí budou obytné domy, kancelářské budovy i komerční plochy.

 „Nezbytnou součástí k uskutečnění takto náročného projektu je právě zajištění protipovodňové ochrany. Vrací pocit jistoty a bezpečí lidem, kteří v zátopových oblastech žijí, pracují a podnikají. Je to jediná cesta, jak zajistit další rozvoj oblastí podél řeky,“ říká Jan Bürgermeister, náměstek primátora a poznamenává k budoucnosti: „Tři roky po povodních je v podstatě protipovodňová ochrana Prahy dokončena a funkční, to považuji za úctyhodný a prospěšný krok týkající se  bezpečnosti a rozvoje celého města.“

Protipovodňová ochrana přijde město celkem na cca 2,5 miliardy korun, dosud je proinvestováno 1,6 mld. Kč. V příštím roce bude výstavba pokračovat ve Zbraslavi, Radotíně, Chuchli a v Tróji.

V Praze 2. 11. 2005

Příloha: technické podrobnosti /DOC, 30 kB/

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů