Sobota, 20. dubna 2024

Fotovoltaická elektrárna - přínos do obecního rozpočtu

Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře obnovitelných zdrojů garantuje po dobu 15 let minimální výkupní cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů.
Fotovoltaická elektrárna - přínos do obecního rozpočtu
 Obce tak mohou investovat do větrné elektřiny, elektřiny z  biomasy  nebo elektřiny z vodních elektráren. Tam, kde pro tento druh energie nejsou příznivé geografické či jiné podmínky, se nabízí možnost postavit fotovoltaickou elektrárnu, která vyrábí elektrický proud přímo z denního světla. Získaná energie přispívá k zlepšení  životního   prostředí  v dané obci.

Životnost solárních modulů je zhruba 40 let, přičemž jejich výrobci poskytují garanci výkonu 15 až 25 let. Fotovoltaická elektrárna má i další přednosti. Finanční podporu na její výstavbu je možné čerpat ze strukturálních fondů Evropské unie - až 75 % nákladů. O dotaci lze žádat v rámci Operačního programu Infrastruktura. Příspěvek ve výši 10 % může poskytnout i  Státní   fond   životního   prostředí  . Celkem se tak dá získat až 85 % prostředků na pořízení této investice.

Zajímavý "solární" výnos zajišťuje dlouhodobý finanční přínos do obecního rozpočtu. Uspořené prostředky lze použít k obnově chodníků, modernizaci veřejného osvětlení, výstavbě nájemních bytů, vylepšení zařízení základních i mateřských škol apod.

Na moderní obec, která upřednostňuje výrobu elektřiny z alternativních zdrojů, mohou být její obyvatelé, jimž není jedno, kde a jak žijí, pyšní. Navíc fotovoltaická elektrárna pozitivně zviditelňuje jejich obec v regionu tím, že podporuje tzv.  ekologickou  turistiku. Všem zájemcům se tak totiž naskýtá příležitost seznámit se s praktickým využíváním elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice na konkrétním projektu. Naměřené údaje z chodu fotovoltaické elektrárny mohou sloužit i k  ekologickému  vzdělávání ve školách.

Vzhledem k tzv. energetickému problému bude nutné v budoucnosti stále častěji sahat po energetickém mixu, který by měl snížit závislost domácností na fosilních palivech. Rovněž obce budou muset větší část energie zajišťovat prostřednictvím technologií využívajících obnovitelné zdroje, tj. vítr, vodu, geotermální zdroje, dřevo a solární energii. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů této iniciativě dává prostor a je na té které obci, jak a nakolik se této příležitosti chopí.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů