Sobota, 20. dubna 2024

Karlovy Vary upravují desítky míst na sběr tříděného odpadu

 Karlovy Vary upravují desítky míst na sběr tříděného odpadu

KARLOVY VARY -- Karlovy Vary začaly s úpravou desítek současných stanovišť určených na kontejnery pro sběr tříděného odpadu. Měly by se tak zlepšit podmínky pro manipulaci s nádobami a přístup k nim. Zpevněné plochy také zabrání jejich poškození či převrácení. Z celkového počtu asi 100 stanovišť bude postupně zpevněno více než 30 míst, informoval dnes ČTK mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.
Magistrát nechá postupně vydláždit zámkovou dlažbou všechna stanoviště, kde kontejnery nestojí na pevném podkladu, ale třeba na trávníku. Náklady na úpravu míst se pohybují kolem několika desítek tisíc korun, uvedl mluvčí. "Zámkovou dlažbu jsme zvolili proto, aby se v případě přesunu kontejneru na jiné místo mohla plocha opět jednoduše uvést do původního stavu. To by v případě betonového nebo asfaltového podkladu nebylo tak jednoduché," poznamenal Kaválek.

Z upravovaných míst budou kontejnery postupně přemístěny na náhradní stanoviště a poté vráceny nazpět. Po vydláždění míst budou i mnohem lépe přístupné pro obyvatele města. Mohou využívat kontejnery na vyhazování skla, papíru, plastů a od října loňského roku také nápojových kartonů. "Úprava stanovišť začne ve Staré Roli a bude postupovat dále do města. Věříme, že to přiměje lidi, aby třídili odpad ještě více," uvedl mluvčí.

Třídění odpadů je kromě kladného vlivu na životní prostředí pro město podle Kaválka výhodné i finančně. Ze systému zpětného odběru obalů dostává ročně více než jeden milion korun. V roce 2003 skončilo v kontejnerech 218,8 tuny skleněného odpadu, 122,1 tuny plastů a 386,2 tuny papíru. Loni to bylo v případě skla o téměř 30 tun více, plastů vyhodili lidé do nádob na separovaný odpad o sedm tun více a papíru asi o 90 tun více. Nárůst město očekává i letos.

Vladimír Meluzín
Zdroj: Deník veřejné právy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů