Pátek, 26. dubna 2024

Obce mikroregionu Kosířsko se zaměří na kompostování odpadu

Obce mikroregionu Kosířsko se zaměří na kompostování odpadu

OLOMOUC -- Na kompostování domácího biologického odpadu se více zaměří lidé v obcích mikroregionu Kosířsko na Olomoucku. Cílem je snížit množství odpadu, který končí na skládkách.

Obce se zapojily do projektu, na němž spolupracují s Hnutím Duha Olomouc či Střediskem ekologické výchovy Sluňákov. Všechny domácnosti v obcích obdrží brožuru, z níž se dozvědí, jak odpad z kuchyní či zahrádek dobře kompostovat.

"Kompostováním může každý ze svého bioodpadu ať z kuchyně, či ze zahrady snadno vyrobit hnojivo. Kompost lze využít ke stromům, na trávník i do květináčů, takže je to zajímavé i pro ty, kteří nemají zeleninovou zahrádku," sdělil dnes ČTK autor publikace Ivo Kropáček z Hnutí Duha Olomouc.

Součástí osvěty budou také besedy s občany o nakládání s bioodpady. V Těšeticích vznikne ukázkové kompostiště s informační tabulí. Pro děti byl ve spolupráci se sdružením Ekodomov připraven ekologický výukový program, který se konal ve všech třídách základních škol v mikroregionu.

Aby bylo možno po čase ověřit účinnost osvěty, ekologové v obcích provedli dotazníkový průzkum. Dotazníky odevzdalo asi 15 procent obyvatel, drtivá většina z nich kompostuje.

"Lidé, kteří mají kompost, většinou nekompostují vše, co kompostovat lze. Uvidíme, až porovnáme výsledky průzkumu s výsledky rozboru skladby odpadu v popelnicích," uvedla Jiřina Popelková z Hnutí Duha.

Projekt je realizován díky podpoře Olomouckého kraje v rámci Programu obnovy venkova. Mikroregion Kosířsko zahrnuje obce Drahanovice, Hněvotín, Luběnice, Lutín, Slatinice, Slatinky, Těšetice a Ústín. Celkem v nich žije téměř 10 000 obyvatel.

Martina Šaradínová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů