Čtvrtek, 28. března 2024

Zničený les u Travčic díky dotaci ožívá

Zničený les u Travčic díky dotaci ožívá
Travčice - První nové stromky na deseti hektarech po povodních uhynulého lesa jsou už zasazeny na pozemcích mezi Travčicemi a Nučničkami.

Čtyřem jejich vlastníkům se konečně podařilo získat v letošním roce na revitalizaci lesa dotaci z Evropské Unie a Státního zemědělského a intervenčního fondu. Náklady v předpokládané výši několika milionů korun tak majitelům lesa stát proplatí. Za předpokladu, že práce na obnově porostů stihnou do 15. července příštího roku.

Podle jednoho z majitelů povodní zdevastovaných lesních pozemků Miloše Řepy byla jednou z podmínek pro žádost o dotaci škoda vyšší než padesát tisíc korun. "Proto několik drobných vlastníků lesa o ni žádat ani nemohlo. Ze zákona se však celý prostor musí zalesnit, tudíž s tím budou mít problém," poznamenal Řepa.

Majitelé lesních pozemků, jež mají jílové podloží, totiž čekalo za tři čtvrtě roku po povodních v srpnu 2002 nepříjemné překvapení. Jehličnany sice bez známek poškození přestály zimu, na jaře však uhynuly, protože mnoho měsíců prakticky stály ve vodě. Vzhledem k tomu, že o prostředky na likvidaci škod bylo možno žádat jen do konce září 2002, vlastníci o tuto možnost přišli.

Díky intervenci poslance Roberta Kopeckého se však případ dostal na stůl bývalému ministru zemědělství Jaroslavu Palasovi. Stupeň poškození porostů a kvalita zpracovaných projektů pak byla rozhodující pro získání kýženého grantu.

Zpracovatel projektů, odborník na lesní hospodářství Václav Komárek uvedl, že na místě zničeného lesa již nebudou dominovat jehličnany. "Musí je vystřídat odolné listnáče, jako jsou osika či topol, " upřesnil odborník s tím, že vzhledem k jílovému podloží, jež drží vodu, jde o nejlepší řešení.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů