Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dobříš - Radnice chce dohnat občany k tomu, aby třídili odpad. Proto bude za jednotlivé kilogramy tříděného odpadu vyplácet symbolické částky. Podle tajemníka Stanislava Valtra bude ve městě větší pořádek a lidé zároveň ušetří na poplatcích za popelnice. O dalších podrobnostech bude rada města jednat v nejbližší době.

Nejméně do listopadu příštího roku bude pokračovat čištění kontaminovaných podzemních vod nedaleko bývalé skládky toxických odpadů u obce Jetřichov na Náchodsku. Likvidace skládky skončila vloni, nyní odborníci čerpají z několika vrtů vodu a postupně ji čistí, řekla vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko Hana Heinzelová.
Likvidace skládky, která pocházela ze 70. let minulého století, začala v roce 2003, Státní fond životního prostředí za její likvidaci a terénní úpravy uvolnil přibližně 50 milionů korun.

Nový výzkum o změnách klimatu nasvědčuje tomu, že nižší úrovně znečišťování vzduchu umožňují, aby na zemský povrch dopadalo více slunečního světla, což planetu otepluje rychleji než v minulosti.Jak uvádí studie v časopise Science, skleníkové plyny tak můžou mít větší účinek na globální oteplování.
Oxid uhličitý přispívá ke globálnímu oteplování tím, že každodenně zachycuje část slunečního tepla.
To se ale týká jen solární energie, která se dostane na zemský povrch. Kouř ze znečištění a mraky nás v minulosti více chránily před plnou silou slunečních paprsků.
Podrobná data z pozemních stanic a satelitů ale ukazují, že tento trend trvající od šedesátých let se nyní obrací a obloha je přinejmenším v některých oblastech světa čistší.
Zlepšení je to zatím jen malé a vědci zdůrazňují, že čistší ovzduší lze jen uvítat. Otázkou ovšem podle nich je, zda právě tento vývoj nemůže přispět ke globálnímu oteplování.
Devět z deseti zaznamenaných nejteplejších let se vyskytlo v poslední dekádě.

koncepce "Národní strategický plán pro rozvoj venkova ČR na období 2007-13" a současně koncepce "Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-13" byly podrobeny zjišťovacímu řízení SEA. Závěry zjišťovacího řízení, které vydalo MŽP, lze najít na http://www.ceu.cz/EIA/SEA kód koncepce MZP016K a MZP017K.
Pro oba dokumenty bude provedeno vyhodnocení vlivů koncepce na ŽP, které by se dle MŽP mělo zaměřit zejména na aspekty, které jsou vyjmenovány na výše uvedených stránkách.

Kominíci na Vysočině často nestačí poptávce. Obyvatelé chtějí vyčistit komíny u kamen, která byla i několik let mimo provoz, protože se kvůli zdražení plynu vracejí k vytápění uhlím nebo dřevem. Vyčištění komína stojí několik stokorun. Vyjde levněji, když si kominíka na stejný den objedná víc lidí v obci, jinak poplatek prodražuje doprava. Pokud majitelé domů léta zanedbávají čištění nebo revize komínů, musí pak často za opravy dávat tisíce či desetitisíce korun. Na Vysočině je asi 35 kominíků, v celé zemi kolem 800. Práce jim kvůli plynofikaci příliš neubylo. Pravidelné čištění a revize se vztahují i na komíny plynových kotelen. Společenstvo kominíků začalo před několika lety na popud Ministerstva životního prostředí kontrolovat malé zdroje znečištění. Prověrky se zatím netýkají rodinných domů.

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko získala od Evropské unie téměř 1,5 miliónu korun na ekologické projekty. Peníze organizace použije na zřízení poradenského servisu pro obce, občany i firmy ve Šluknovském výběžku. "Chceme pomoci skloubit ochranu přírody s ekonomickým rozvojem regionu," řekl ředitel společnosti Marek Mráz. Společnost bude zajišťovat pro zájemce z regionu konzultace z oblasti životního prostředí.

Nová Paka příští rok opět sníží lidem poplatek za vyvážení popelnic, tentokrát na 400 korun na dospělou osobu za rok z letošních 420 korun. Loni poplatek činil 440 korun. Packá radnice tak jde opačným směrem než většina měst. Ta totiž poplatky za odpad každoročně spíše zvyšují. "Zlevňování si můžeme dovolit kvůli úsporám vyplývajícím z privatizace odpadového hospodářství k začátku roku 2004," říká novopacký starosta Josef Cogan. Nyní službu sběru a likvidace odpadů pro město zajišťuje skupina Marius Pedersen místo předchozí příspěvkové městské organizace Odpady. Město má podle starosty také propracovaný systém třídění odpadů, který mu ročně od obalové společnosti Eko-Kom vynese asi 1,2 miliónu korun. "To je zhruba čtvrtina toho, co nás systém likvidace odpadů stojí," řekl starosta. Město podle něj nemělo systém příští rok dotovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů